De paardenbloem is een van de meest voorkomende wilde planten in onze streken. Er zijn meer dan 250 ondersoorten, maar allemaal zijn ze even belangrijk. Hier vijf redenen op een rijtje waarom je de paardenbloem moet koesteren:

1. Nuttig

Met haar lange penwortel neemt ze veel ijzer, koper en andere voedingsstoffen uit de grond op. Het blad zit boordevol vitaminen A, B, C en D. Het A-gehalte is zelfs hoger dan dat van wortelen. Vandaar dat ze zo gezond is. 

Paardenbloem is een van de veelzijdigste geneeskrachtige kruiden. Andere volkeren maken daar al eeuwenlang gebruik van. In China wordt de plant al sinds 660 na Chr. gebruikt in de geneeskunde, in de ayurveda, de Indiase gezondheidsleer, is het ook een oude bekende en de indianen van Noord-Amerika gebruikten thee van paardenbloem voor verschillende kwalen.

2. Geneeskrachtig

De Engelse en Franse bijnamen Wet-a-bed en Pissenlit verraden de urine-afdrijvende kwaliteiten van de paardenbloem. Door het hoge gehalte aan kaliumzouten hebben vooral nierpatiënten baat bij deze plant. Een voordeel van paardenbloem is namelijk dat zij geen kalium aan het lichaam onttrekt, iets dat andere urine-afdrijvende planten wel doen. 

Verder helpt het eten van een paar blaadjes per dag bij constipatie, winderigheid, prostaatklachten, hoge bloeddruk en ondersteunt het de functies van de lever, gal en pancreas. Het melkachtige sap wordt gebruikt tegen wratten. Vroeger stak men een geschilde paardenbloemwortel in het oor bij kiespijn. Cosmetisch wordt de wortel van de paardenbloem gebruikt om de huid te reinigen. Het blad maakt het glazuur op je tanden sterker.

3. Plantenvoeding

Gooi je gewiede planten niet weg. Schenk er liever een liter kokend water overheen en laat dat een half uur trekken. Je hebt dan een uitstekende plantenmest, die veel mineralen bevat. Gooi de bladeren in ieder geval op de composthoop of laat ze tussen de planten liggen, want dan breng je alle waardevolle mineralen weer terug in de grond. Let wel op dat daar geen bloemen bij zitten. De zaadvorming gaat gewoon door, dus wanneer je dan de deksel van je vat opendoet, komt je een wolk van pluisjes tegemoet.

4. Eetbaar

Molsla, zo genoemd omdat zij oorspronkelijk in een molshoop groeide, wordt in het voorjaar op verschillende markten in Europa verkocht. Met uitgebakken spekjes en vinaigrette heb je een heerlijke 'pissenlitsalade' die op menig Frans menu staat. Heel af en toe is deze delicatesse ook verkrijgbaar bij een Nederlandse of Belgische groenteboer. Maar zelf molsla kweken is net zo makkelijk. Zet een dichte pot over een paardenbloem, let daarbij wel op dat de bladeren niet vochtig zijn, anders heb je kans op schimmels. De paardenbloem groeit door, maar door het gebrek aan licht forceer je hem en bleek je de blaadjes, zodat ze lang niet zo bitter smaken als groene 'openluchtblaadjes'. Pluk de blaadjes en voila: molsla uit eigen tuin.

De groene of gebleekte blaadjes snij je af bij het hart van de het rozet voordat de bloemstengels komen. Met het verschijnen van de bloemen komt ook de productie van melksap op gang en dat gaat dan ten koste van de smaak, omdat die het blad bitter maakt. Dat melksap giftig zou zijn, is een fabeltje. Vind je de bladjes nog steeds bitter, snipper ze dan fijn door de sla. Je proeft het dan minder, maar je krijgt wel al het gezonde binnen. Wie de bladeren niet rauw wil eten, kan ze wokken of stoven als andijvie. Dat is ook heel smakelijk.

5. Bijenplant

Tot slot zijn paardenbloemen, zeker in het vroege voorjaar heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten als bron van nectar en stuifmeel. Paardenbloemen bloeien in maart en april, als er nog niet zo heel veel planten in bloei staan. In deze periode worden ook vlinders en bijen wakker, na een lange winter. En dan hebben ze honger. Het is moeilijk om voedsel te vinden, maar paardenbloemen bieden dan een uitkomst.


Meer informatie?

Kijk zaterdag 25 april om 11 uur naar de nieuwe aflevering van Keukenpraatjes om te leren koken met wilde kruiden.

 

Wil je nog meer weten over wilde planten? Neem dan zeker eens een kijkje in het Onkruidboek van Velt. Het staat bomvol nuttige informatie en je ontdekt erin dat je met tal van wilde planten zelfs lekkere dingen kunt maken. Wat dacht je van een brandnetelsmoothie?

> Klik hier om je exemplaar te bestellen voor slechts € 20