Als de dagen beginnen te lengen, groeien ook de kriebels om de tuin in te gaan. We krijgen last van de beruchte zaaikoorts. Welke groenten kun je voorzaaien? En hoe pak je dat aan?

  1. Hoewel onze biologische klok ons lijkt in te fluisteren dat de lente eraan komt, blijft geduld een schone deugd. In januari en februari is er nog te weinig zonlicht om planten goed te laten groeien. De buitentemperatuur laat het bovendien niet toe om te beginnen zaaien.
     
  2. Vanaf half februari kun je binnenshuis aubergines, pepers en paprika’s zaaien. Enkele weken later komen de tomaten aan de beurt. De zaden van deze planten hebben minstens twintig graden Celsius nodig om te kiemen, het liefst dag en nacht.
     
  3. Jonge plantjes hebben heel veel licht nodig, anders groeien ze scheef en langgerekt uit. Grote ramen op het zuiden zorgen voor dat licht. Een witte of spiegelende achtergrond of een extra groeilamp helpen ook. Let op: bij te felle voorjaarszon is het soms te heet achter glas. Scherm je plantjes dan af met bijvoorbeeld een krant.
     
  4. Zaai niet te diep. De algemene regel is: zaai ongeveer drie keer zo diep als de zaden groot zijn. Voor kleine zaadjes is één centimeter al behoorlijk diep. Grotere zaden zoals die van peulvruchten mogen dieper de grond in. Hoe dieper je zaait, hoe langer de zaden erover doen om te kiemen en hoe meer kans op rotten.
     
  5. Wees voorzichtig met water geven en gebruik hiervoor een plantenspuit. Controleer elke dag de vochtigheid van de grond. Dek je je zaailingen af, dan verdampt het water minder snel. Zodra de plantjes uitgekomen zijn, geef je ze het best van onderuit water. Je stimuleert dan de wortelgroei.
     
  6. Zaai niet te dicht op elkaar, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben als ze groeien. Staan ze toch te dicht, dan moet je verspenen. Doe dat als je de eerste echte blaadjes ziet.
     
  7. Sla, spinazie, radijsjes, tuinkers, rucola, raapsteeltjes, tuinbonen, doperwten, kapucijners en worteltjes kiemen al bij een temperatuur van tien graden Celsius. Je kunt ze dus al heel vroeg onder koud glas zaaien.


Nog meer tuintips?


In elk nummer van Seizoenen ontdek je meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven. Met heel wat praktische tips waarmee je gemakkelijk zelf aan de slag gaat.

 
Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus. Dus 6 keer per jaar, en dat voor slechts € 30.
 

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaar

 

 

 



 
Benieuwd hoe Seizoenen eruit ziet? Lees onderstaand nummer helemaal gratis.

(C) Foto: Luc Vanhoegaerden