Onlangs besliste de Britse regering om tegen 2024 de verkoop van turf aan banden te leggen voor hobbytuiniers, wat een zeer krachtig signaal is. In ons artikel 'Welke potgrond gebruik je best?' gaven we al aan dat Velt kiest voor potgrond zonder turf. Maar waarom juist? We leggen het uit. 

Turf is gedroogd veen dat ontgonnen wordt uit belangrijke natuurgebieden, zijnde veengebied. Deze veengebieden zijn van uiterst belang voor de biodiversiteit en de strijd tegen de klimaatverandering. Veen is namelijk de bodem die het meeste koolstof opslaat. Om je een idee te geven: ze beslaan minder dan 3% van het aardoppervlak, maar leggen ongeveer evenveel koolstof vast als alle bossen samen.

Jammer genoeg verkeert het overgrote deel van de veengebieden in een verslechterde staat. Door het droogleggen van veen, door bijvoorbeeld drainage, draait echter het positieve effect van de veenbodems om. De veengebieden gaan in plaats van koolstof op te slaan, CO2  uitstoten. Hetzelfde gebeurt bij het ontginnen van veen om als turf in potgrond te gebruiken. En die extra CO2 kunnen we echt wel missen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Alternatieven 

Er zijn steeds meer turfarme of turfvrije biologische potgronden verkrijgbaar. Heel vaak is turf daar vervangen door kokosvezels. Ook dat lees je op de lijst met ingrediënten. Fijne kokosvezels zijn een restproduct van Aziatische kokosnootplantages.

Wat je ook kan doen is bladcompost gebruiken. Voordat turf op de markt kwam werd hier overvloedig gebruik van gemaakt. Met veel boombladeren en wat geduld maak je die zelf zo:

  • Verzamel afgevallen blad op een vochtige dag. Droog blad is ook goed, maar dat moet je dan natmaken. Het blad van de meeste boomsoorten verteert heel snel. Blad van beuk en eik composteert wel langzamer, maar werkt ook. Meng bij voorkeur verschillende soorten blad.
  • Stop het vochtige blad in een grote plastic zak of iets dergelijks.
  • Prik enkele gaten onderin de zak, en zet hem weg in een hoekje. Schud die zak om de maand eens door mekaar, en geef ook wat water als het materiaal te droog is.
  • Na twee jaar heb je een perfecte vervanger voor turf of kokosvezels. De hoeveelheid bladcompost is niet groot: je houdt ongeveer 20 procent over van je oorspronkelijke massa. Je kunt ook houtsnippers, of een mengsel van bladeren en snippers, zo een paar jaar laten verteren tot potgrond.

 

Meer weten?

Handboek ecologisch tuinieren (cover)

Handboek ecologisch tuinieren

Het Handboek ecologisch tuinieren is meer dan zomaar een boek vol nuttige tuintips: het geeft je een complete visie op tuinieren. Zo krijg je inzicht in al wat er leeft in je moestuin en tuinier je als de beste!

Dit boek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die momenteel in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Daarnaast is het een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.

> Bestel je exemplaar hier