Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om zaad te winnen. Wat beweegt jou om zaden te winnen? Laat het ons weten in een reactie.

1. Gewenste eigenschappen behouden

Zaden afkomstig van grote zaadhuizen zijn veredeld op uniforme rijping, lange houdbaarheid, een perfect uiterlijk, voedingswaarde en geleidelijke afrijping. Veel prachtige landrassen (rassen die door tuiniers en boeren van oudsher vermeerderd en in stand gehouden zijn) zijn niet meer op de markt verkrijgbaar. Soms zijn ze zelfs helemaal verdwenen.

2. Voedselsoevereiniteit

Zaden winnen is een sleutel tot controle over onze voedselvoorziening. Met voedselsoevereiniteit wordt bedoeld dat wij als (moes)tuiniers, boeren en consument zelf kunnen bepalen welke rassen er verbouwd worden en beschikbaar zijn en dat we dit recht niet volledig uit handen geven aan zaadgoed- of andere multinationals.

Door zelf zaden te winnen bieden we tegenwicht aan de groeiende monocultuur van zaad- en voedselgewassen en het helpt ons ook ons recht te behouden om zaden te winnen.

3. Biodiversiteit behouden

Wist je dat 75% van onze voedselbiodiversiteit in de afgelopen honderd jaar is verdwenen? Elk ras dat verloren gaat, houdt een verschraling in van de genetische variëteit in onze voedselgewassen, wat uiteindelijk het aanpassingsvermogen aan stresssituaties zoals ziekten en klimaatverandering reduceert.

Zaadwinning bevordert de diversiteit doordat rassen behouden blijven en beschikbaar gemaakt worden voor kwekers.

4. Goed voor je portemonnee

Bespaar geld door je eigen zaden te winnen en te ruilen met andere zaadwinners. Zaad ruilen vergroot het aantal rassen dat je tot beschikking hebt, zonder een cent te besteden. Laat je alvast inspireren door de Velt-zadenwerkgroep.

    

5. Zaad winnen is leuk

Zelf zaden winnen kan zeer bevredigend zijn. Je plant zien ontwikkelen van bloem tot zaad is een boeiende manier om de gehele levenscyclus van de natuur te beleven van zaad tot zaad. En ook nog eens heel leuk voor kinderen.


Leer zelf zaden telen met Velt

Misschien heb je al eens zaden uit je moestuin gewonnen, maar vraag je je af of dat zaad wel voldoende raszuiver en kiemkrachtig is. Misschien wil je de kwaliteit garanderen van de zaden die je over de jaren wint en wil je weten welke planten onderling nu eigenlijk kunnen kruisbestuiven. Of misschien wil je handige tips opdoen over het schonen van zaad. Daarop, en nog veel meer, gaat ons nieuwste boek Zelf zaden telen in.

In Zelf zaden telen ga je een van de meest natuurlijke en tegelijkertijd meest fascinerende onderwerpen van tuinieren ontdekken. Zaad winnen is leuk en hoeft niet moeilijk te zijn, en dat bewijst dit boek.

Zelf zaden telen telt 143 pagina's en is verkrijgbaar voor slechts €14,95 voor Velt-leden (€17,95 voor niet-Velt-leden). Bestellen kan via onze Velt-webwinkel of via een lokale Velt-afdeling in je buurt. Bekijk hieronder alvast het inkijkexemplaar van dit boek.

(C) Foto: Swa De Heel