In een aantal gevallen is het nuttig om een bodemanalyse van je tuin te laten uitvoeren, maar dat vergt natuurlijk inspanningen en het kost ook geld. Hoe groter je moestuin is, hoe meer het de moeite loont. Misschien herken je wel een van de volgende situaties?

  • Je hebt een nieuwe moestuin met een onbekende voorgeschiedenis en je wilt meer zekerheid voor de start. Een analyse van het gehalte aan organische stof en de zuurheidsgraad zetten je op weg voor de juiste compostgift of eventuele bekalking.
  • Je hebt aanhoudend problemen met ziekten of plagen. Die kunnen wijzen op een onevenwicht, bv. veroorzaakt door een overmatige of verkeerde bekalking of bemesting.
  • Je hebt grotere ambities op het vlak van opbrengst en je wenst je compostbemesting aan te vullen met extra giften van organische meststoffen. In dit geval kun je kiezen voor een uitgebreide analyse.

Waar kun je een bodemanalyse laten doen?

In volgende tabel zie je beknopt waar je een bodemanalyse kunt laten doen en hoe de beoordeling en de advisering gebeurt. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Waarop letten?

Bodemanalyses zijn momentopnames. Ze kunnen sterk variëren naargelang het seizoen en neerslag- en temperatuurverschillen. Neem altijd stalen in het vroege voorjaar, op het moment dat je nog geen compost hebt toegediend. De foutenmarges bij de analyses kunnen behoorlijk groot zijn. Een eenmalige staalname in je tuin geeft slechts een richting aan. Als je na enkele jaren opnieuw een staal neemt om de evolutie in te schatten, doe dan beroep op hetzelfde labo.

(C) Foto: Frank Petit-Jean