20 mei is Wereld Bijendag. Vandaag zetten we bijen en tal van andere bestuivers in de kijker. Want ook al doen we ons best voor deze beestjes, de bijenpopulatie blijft afnemen. Maar waarom zijn bijen zo belangrijk? En wat kan jij doen om hen te helpen? Hieronder zetten we een aantal acties op een rijtje. 

Bijen en andere bestuivende insecten spelen een cruciale rol in ons voedselsysteem. Volgens de Verenigde Naties is driekwart van de voedselgewassen in de wereld volledig of gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving. Zonder bestuivers zou een groot aantal groenten en fruitsoorten niet meer bestaan. Maar ook gewassen zoals koffie- en cacaobonen zullen stilaan verdwijnen. 

Red Bijen en Boeren 

De oorzaak van de grote bijensterfte is niet eenduidig. Al spelen intensieve landbouwpraktijken, monocultuur en het gebruik van pesticiden een zeer grote rol. Daarom ondersteunt Velt samen met 90 andere organisaties het Europees Burgerinitiatief Red Bijen en Boeren. Tegen 30 september 2021 willen we 1 miljoen handtekeningen verzamelen met het doel synthetische pesticiden tegen 2035 te elimineren, boeren te ondersteunen naar een landbouw zonder pesticiden en zo de bijen en de natuur te redden. 

Als het aantal handtekeningen verzameld is, moet de Europese Commissie onderzoeken hoe ze de eisen van onze petitie in een wetgevend kader kan vormen. België haalde met 40.000 ingezamelde handtekeningen ruimschoots de drempel van 15.750 handtekeningen. Nederland is goed op weg om het quota van 19.500 stuks te halen. Momenteel tekenden al 15.500 Nederlanders de petitie. 

De petitie ondertekenen is dus de boodschap! Heb je dat al gedaan? Deel hem dan met je vrienden, familie en collega’s. Want elke handtekening is een stap dichter naar een bij-vriendelijke landbouw voor boeren, gezondheid en milieu. 

Flower Bomb challenge

Nadat je de Red Bijen en Boeren petitie ondertekend hebt, kan je ook creatief aan de slag om bijen en de volledige biodiversiteit een handje te helpen. Doe mee aan de Flower Bomb Challenge van Slow Food. Maak je eigen zaadbommen van bloemzaden, klei en aarde. Gooi deze dan in je tuin, een plantenbak, een park of een andere lege plek in de stad. Tover kale plekken dus om in kleurrijke habitats voor bijen en andere bestuivers.

Pollinator Park 

Ook kun je o een bezoek brengen aan het virtuele Pollinator Park, een project van de Europese Commissie en architect Vincent Callebaut. In dit park wordt een leven zonder bijen en andere bestuivers geschetst. Wist je dat er tegen 2030 geen pompoenen meer zijn? En het ontbijt in 2050 ziet er heel wat soberder uit zonder al dat fruit. 

Naast de gevolgen van bijensterfte kom je op een interactieve manier meer te weten over bestuivers en het principe van bestuiving. Ook krijg je meer informatie over hoe je als burger het leven van bestuivers kan verbeteren. Neem dus zeker eens een kijkje en ontdek op welke andere manieren jij de bij kan helpen met een beter leven! 

Creëer een bijenvriendelijke tuin

Wist je dat er meer dan 300 soorten solitaire bijen bestaan? In veel ecologische tuinen vliegen ze rond, ook zonder insectenhotel. Hun namen vertellen ons soms al iets over hun gewoonten of hun uiterlijk. Zo zijn er behangersbijen en metselbijen, pluimvoetbijen en maskerbijen, koekoeksbijen en nog veel meer. Die koekoeksbijen leggen inderdaad hun eitjes in de nesten van andere bijen.

Van alle solitaire bijensoorten nestelt 70% in de grond, de rest kruipt liever in droge stengels of in kevergangen in dood hout. Nadat ze haar eitjes op een voedselbedje van stuifmeel legt, laat moederbij het nest achter. Het volgend voorjaar, of soms aan het einde van de zomer, komen de jonge bijen uit het nest gekropen en begint de cyclus opnieuw.

Ontdek hier hoe je bijen het naar hun zin maakt in je tuin