Je bent hier:

Wat met mijn lange gras na mei?

Reacties (0)

Vorige maand riepen we op om eens helemaal niets te doen voor de natuur in mei. Het doel van de campagne Maai Mei Niet is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten om zo de natuur een duwtje in de rug te geven. Ruim 4000 tuiniers lieten weten hun grasmaaier een maand rust te gunnen. Met het enthousiasme komen ook de vragen.

Wat met mijn lange gras na mei?
 

1. Kies voor verschillende lengtes gras!

Maai zeker niet na mei onmiddellijk je gras af. Het beste wat je kunt doen voor de biodiversiteit in je tuin is zorgen voor verschillende lengtes gras. Zo creëer je verschillende leefomgevingen die dieren nodig hebben om te overleven. Stukken waar je vaak loopt of zit, kun je regelmatig kort maaien. Kort gemaaid gras zorgt voor voedsel. Maai wel altijd op de hoogste stand, zo is het gras beter bestand tegen droogte.

Andere stukken kun je dan weer om de 3 à 4 weken maaien zodat bijvoorbeeld de nectarkampioen witte klaver tot bloei kan komen. Stukken waar je weinig komt kun je maar 1 à 2 maal per jaar maaien (best half juni en/of september). Lang gras is de ideale schuilplaats voor heel wat dieren. Vlinders leggen hun eieren erop en sprinkhanen grazen in het lange gras.
 

2. Plant bloembollen in je gras!

Waarom geen voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen of narcissen aanplanten in je gazon? Heel wat ontluikende insecten in het voorjaar zullen hier ongelooflijk blij mee zijn.


3. Ga voor minder gras en kies voor bloemenborders, struikengordels, …!

Stel jezelf de vraag of je een deel van het gras niet kunt vervangen door bijvoorbeeld een bloemenweide of een bloeiende struikengordel. Een gevarieerde gelaagde begroeiing zal nog meer leven aantrekken in je tuin en houdt ook nog eens meer water vast dan een strak gazon.

 

Meer tips wat met je gras te doen na mei: https://maaimeiniet.be/wat-na-mei/

 

Heb je je gras in mei niet gemaaid? Registreer je dan via https://maaimeiniet.be en tel in het bloementelweekend van 29 en 30 mei de opgekomen bloemen in 1m² van je gazon. Zo kom je je persoonlijke nectarscore te weten.

Meer dan sprietjes

Hoe maak je van een saaie rechte tuin met coniferen een natuurlijk gazon met minder gras, meer bloemenborders, struikengordels, bijen, vlinders en vogels? Meer dan sprietjes toont het je!

De voordelen van een tuin met natuurlijk gazon zijn talrijk: je beleeft de seizoenen, je hebt meer privacy en je houdt tijd over om van je tuin te genieten. Ben je een beginnende of gevorderde tuinier? Ga de uitdaging aan om met kleine en gemakkelijke ingrepen jouw natuurlijke siertuin te maken.

> Bekijk het inkijkexemplaar

> Bestel je exemplaar voor slechts € 20

Sponsors

https://www.newb.coop

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid