Bloemen van planten uit de komkommerfamilie bestuif je met de hand om ongewenste kruisingen te vermijden. Dankzij deze eenvoudige methode kun je van meerdere rassen in dezelfde tuin zaad winnen. Met name voor courgette en pompoen is de eerste helft van juli hét moment om handmatig te bestuiven.

1 — De dag voordat je wilt bestuiven, zoek je ’s avonds vrouwelijke en mannelijke bloemen van hetzelfde ras, die op het punt staan te ontluiken. Je herkent de gesloten bloemen aan hun specifieke roomgele kleur. Deze bloemen bloeien maar één dag. Vrouwelijke bloemen groeien op kleine vruchtjes die nog niet ontwikkeld zijn. Mannelijke bloemen hebben een dunne steel zonder verdikking.

2 — Selecteer een aantal vrouwelijke bloemen aan verschillende planten. Sluit ze voorzichtig af met een wasknijper, een stukje plakband of een fijn koordje. Om voldoende genetische diversiteit te garanderen, kies je nu voor elke vrouwelijke bloem drie mannelijke bloemen aan verschillende planten. Sluit die af op dezelfde wijze. Zo voorkom je dat insecten de bloemen ’s morgens vroeg bezoeken.

3 — Zet aan de gekozen bloemen een stok of paaltje om ze snel terug te vinden.

4 — De volgende morgen pluk je de mannelijke bloemen en breng je ze naar de gekozen vrouwelijke bloemen. Verwijder de bloemblaadjes van de mannelijke bloemen en open voorzichtig de bloemblaadjes van de vrouwelijke bloem. Wrijf de helmknoppen van elke mannelijke bloem zachtjes over de stamper van de vrouwelijke bloem.

5 — Zodra je klaar bent met bestuiven, verzegel je de bloem weer. Markeer de manueel bestoven bloem nu met een etiket of een gekleurd koordje. Zo vind je de vrucht gemakkelijk terug wanneer het tijd is om te oogsten.

Dit is de tekst van een videohandleiding om zelf courgette- en pompoenzaad te winnen. Bekijk die, en nog vele andere instructieve filmpjes, op www.DIYseeds.org/nl.