De lente mag dan al losbarsten in de vorm van blad en bloesem, in de groentemand is het toch nog even wachten op een vette oogst. Veel planten hebben immers een flinke dosis zon en warmte nodig vooraleer ze zich laten eten.

Gerimpeld niet minder lekker

Maar niet getreurd. We kunnen de prille lentegroenten aanvullen met de laatste exemplaren van onze winterse bewaargroenten. Deze jongens zijn dan misschien al op leeftijd, ze smaken nog steeds prima. Een bluts, buil of rimpel is geen reden om weggegooid te worden.

Je laatste appeltjes, rode bieten, pompoenen of winterwortels tover je in een wip om tot een heerlijke chutney. Deze pittige fruit- of groentencompôte doet het prima als bijgerecht bij al je oosters getinte gerechten, en smaakt ook prima in combinatie met een (veggie) paté.

Je kunt de chutney in gesteriliseerde potten nog minstens een jaar bewaren.


Recept: rodebietenchutney

Wat heb je nodig voor 1 l chutney?

5 bieten 1 ui 0,5 l appelsap
200 ml appelazijn 150 g rietsuiker 1 tl cardamompoeder
1 tl nootmuskaat 1 tl korianpoeder 1 el geraspte gember
peper en zout    

  
Schil en rasp de bieten. Versnipper de ui en fruit hem in een hete pan met olijfolie. Voeg de kruiden toe. Roerbak 3 minuten. Blus met de appelazijn en de suiker toe. Laat 3 minuten sudderen. Voeg de geraspte bieten en de appelsap toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur minstens een half uur sudderen. Voeg sap toe indien nodig. Mix de chutney fijn tot een mousseline.

Giet kokend heet in kraakschone potten. Sluit meteen af en draai de potten om tot ze zijn afgekoeld. De meeste deksels hebben een kliksysteem. Ze mogen, eens gevuld en afgekoeld, geen klikgeluid meer maken als je erop drukt. Dat wil zeggen dat ze luchtledig zijn. Als je ze later zal openen, zullen ze open 'klikken'. Je kunt ook peren, pruimen, perziken en abrikozen op deze manier tot chutney verwerken.


Nog meer op je lentebord?

(C) Foto: Wout Hendrickx