Vorige maand riepen we op om eens helemaal niets te doen voor de natuur in mei. Het doel van de campagne Maai Mei Niet is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten om zo de natuur een duwtje in de rug te geven. Ruim 4000 tuiniers lieten weten hun grasmaaier een maand rust te gunnen. Met het enthousiasme komen ook de vragen.

Zal mijn grasmachine nog door het gras geraken na mei?

Wanneer je niet overbemest en door de steeds vaker voorkomende hitte en droogte zal de groei van je gras na 3 tot 4 weken zeker meevallen. Een goede grasmaaier (op benzine), met voldoende scherpe messen, geraakt er wel door op de hoogste stand. Is je gras toch te lang door een rijke, bemeste bodem dan kunnen de volgende tips helpen om je grasmachine te sparen:

1. Maai gefaseerd terug

  • Is je gras heel erg lang? Ga er dan een eerste keer over met een handsikkel bij kleine stukken. Indien het om grote stukken gaat gebruik dan een bosmaaier.
  • Wat ook kan is halve stroken per keer maaien om de grasmachine niet te belasten.

2. Stop met bemesten om de groei van je gras te vertragen. Door niet te bemesten geef je ook de bloemen in je gazon meer kans om te groeien en bloeien.

Opgelet! De robotmaaier zal niet door het lange gras geraken. Wat je kunt doen is de grasmachine van de buren eens uitlenen of éénmalig een tuinaannemer laten komen. Of waarom niet overwegen om terug over te schakelen naar een gewone grasmachine? Dit geeft je de kans het grasmaaisel af te voeren en dus de bodem niet natuurlijk te bemesten. Hierdoor krijgen bloemen meer de kans om te bloeien en groeien in je gazon.

 

Heb je je gras in mei niet gemaaid? Registreer je dan via https://maaimeiniet.be en tel in het bloementelweekend van 29 en 30 mei de opgekomen bloemen in 1m² van je gazon. Zo kom je je persoonlijke nectarscore te weten.