Gevarieerd eten is niet alleen lekker, maar ook gezond. Maar als je elke dag iets klaar moet maken, is het niet zo simpel om nieuwe dingen te bedenken. Daarom deze zes tips van Emelie Heller, onze medewerkster ecologische voeding. ‘Eigenlijk gebruik ik een kookboek nooit om een gerecht helemaal na te maken’, zegt ze. ‘Voor mij is het eerder een tool om inspiratie op te doen.’

 
  1. Een eerste website waar Emelie regelmatig een kijkje neemt, is Leentje Kookt. Elke maand kookt ze in een volkskeuken waar ze de dag voordien oogsten bij de bioboer. De volgende dag wordt de techniek van het improvisatiekoken toegepast. Naar aanloop van de kooksessie gaat ze vaak een keer door de recepten op zoek naar  mogelijke gerechten die ze dan aanpast aan de groenten, granen en kruiden die er beschikbaar zijn.
     
  2. Daarnaast kan ook de stijl van Ottolenghi haar bekoren. ‘In 2019 kon ik dankzij een vriendin genieten van zijn boekvoorstelling in de Vooruit in Gent. Nadien was ik een van de gelukkigen die mee kon smullen van zijn ‘simpel’-gerechten aan een lange tafel in de Gentse Sint Pietersabdij’, vertelt ze. En zo is haar liefde voor de Israëlisch-Britse kok geboren.

    Het kruidenpallet in zijn boek neemt ze uitzonderlijk helemaal over. ‘Het zijn specifieke kruiden die goed samengaan bij bepaalde groenten of bereidingswijzen. Zijn gerechten zijn vernieuwend en geen alledaagse kost. De combinaties en de ingrediënten zijn vaak verrassend en ontzettend geslaagd!’
     
  3. Verder volgt Emelie Krautkopf op Instagram. Dat doet ze voornamelijk voor de sfeer die ze met hun foto’s weten te creëren. ‘De beelden stralen warmte en gezelligheid uit. Die boots ik graag na.’
     
  4. Ook het Velt-boek Kook het Seizoen doorbladert Emelie regelmatig. ‘Ik gebruik het vooral als ik mijn gasten wil imponeren. Zo is er de legendarische soep van rode biet en pindakaas. Die maakte ik om ons groepje ‘Borgerhoutse foodies’ te overtuigen van deze heerlijke combinatie. En ja, dat is gelukt.’


    Foto Wout Henderickx
     
  5. Een ander boek dat Emelie aanraadt is The Green Kitchen at Home. Eigenlijk is ze fan van de hele reeks. ‘De visie van de auteurs komt helemaal overeen met de mijne en die van Velt. Groenten spelen hier de hoofdrol, maar daarnaast zijn ook volkoren granen, goede vetten, natuurlijke zoetstoffen, noten, zaden, peulvruchten en fruit belangrijk.’ Nog een pluspunt: in het kookboek staat improviseren centraal.
     
  6. Tot slot checkt Emelie vaak Knack weekend voor Wat eten we vandaag. Dat is het weekmenu van Eva Kestemont. ‘Dit is meer de traditionele keuken. Het spreekt een groot publiek aan en ook vleesgerechten komen erin voor. Ik krijg elke week een mail met de gerechten en bewaar diegene die er voor mij bovenuit springen.’

Meer informatie