Als je kookt, verbruik je energie. Maar hoe kan je je verbruik zo laag mogelijk houden? Hier enkele tips op een rijtje.

  • Een elektrisch fornuis verbruikt meer dan een gasfornuis. Inductie is het milieuvriendelijkste, maar je hebt er wel aangepaste potten voor nodig.
  • Heb je een elektrische kookplaat? Dan kan je die al lager zetten voor het gerecht kookt. Een kookplaat op de lage stand gebruikt immers 80% minder energie dan op de hoge stand.
  • Gerechten die lang moeten koken, kunnen in een snelkookpan. Zo bespaar je al gauw tot 60% energie.
  • Ook als je met een snelkookpan of een hooikist kookt, heb je ongeveer 60% winst. Kort verhitten is beter dan lang doorkoken.
  • Ingevroren producten zet je de avond voor gebruik al het best in de koelkast. Opwarmen of bereiden kost dan minder gas of elektriciteit. Bovendien geeft het product kou af waardoor je energie bespaart voor het koelen. 
  • Om zo weinig mogelijk energie te verbruiken, laat je je diepvriezer het best zo'n twee keer per maand ontdooien. 
  • Door de intrede van de diepvriezer is het bewaren van groenten en fruit geen groot probleem meer. Daardoor komen bewaartechnieken zoals inmaken, fermenteren of drogen veel minder aan bod, terwijl er veel minder energie voor nodig is. 
  • De waterkoker gebruikt ongeveer evenveel energie voor het koken van water als het gasfornuis. Het koken van water in een magnetron is het minst zuinig. Het verbruikt ongeveer twee keer zoveel energie als een waterkoker om dezelfde hoeveelheid water aan de kook te krijgen

  •  

Foto Wout Hendrickx