In deze periode van het jaar is er voor egels weinig voedsel te vinden. Tijd dus om stilletjes aan in te dommelen tot in maart of april. Lees hier wat jij kan doen om egels te helpen bij het bouwen van een winterschuilplaats.

1.      Laat gevallen bladeren en takken liggen

Egels hebben hebben graag een dak boven het hoofd tijdens hun winters dutje. Dit dak zal hen beschermen tegen het gure winterweer. Hark bijvoorbeeld afgevallen bladeren bij elkaar op een hoop op een rustige plek in de tuin of maak een takkenstapel met je snoeihout. De egel zal hier graag onder overwinteren.

2.      Voorzie een rustig hoekje met veel begroeiing

Een gelaagde dichte begroeiing is ook de ideale winterschuilplaats voor een egel. Om nog extra bescherming te bieden voor de egel kan je oude bloempotten voorzien van een opening omgekeerd tussen de dichte begroeiing zetten.

3.      Maak je houtstapel 'egelproof'

Beschik je over een eigen houtvoorraad om zelf de winter door te komen? Stapel deze dan op zo'n manier dat ook egels hiertussen de winter kunnen doorbrengen. Dat doe je door het hout zo te stapelen dat egels onderaan openingen vinden om hun slaapje te kunnen doen.

 

Nog meer tips?

SeizoenenIn ons tweemaandelijks magazine Seizoenen brengen we telkens meer dan 50 pagina's over ecologisch leven, koken en tuinieren.

Hoe ontvang je Seizoenen?

Als lid van Velt ontvang je Seizoenen zes keer per jaar in de brievenbus of inbox. Zo kan je telkens naar hartelust grasduinen in ons magazine en eco-inspiratie opdoen. Wil je graag Velt-lid worden, klik dan hier.

Benieuwd naar een nummer van Seizoenen?

Vraag gratis je proefnummer aan.