Een snoeischaar is een onmisbaar gereedschap in de tuin. Je kunt er zowel rozen, fruitbomen als heesters mee snoeien. Wil je een nieuwe snoeischaar kopen, dan heb je veel keuze. Er bestaat een hele reeks merken, en ieder merk biedt verschillende modellen aan. Dat maakt de keuze niet gemakkelijk. We helpen je graag op weg met onze vergelijkende test en de ervaringen van doorwinterde tuiniers.

Twee types

De meeste snoeischaren hebben een knipdiameter van 2 tot 2,5 cm. Wil je grotere takken knippen, dan heb je een takkenschaar of boomzaag nodig. Er bestaan twee types snoeischaar: bypass en aambeeld. Hierbij horen ook twee verschillende kniptechnieken.

  • De bypass-snoeischaren hebben twee snijbladen die langs elkaar glijden en zo een scherpe, schone snede maken.
  • Bij de aambeeldsnoeischaren komt het bovenste, snijdende blad op een stomp vlak – het aambeeld – terecht. Door het hefboomeffect heb je minder kracht nodig om de tak door te knippen. Maar de scharen hebben een groot nadeel ten opzichte van de bypass-snoeischaren: ze drukken de tak plat en dat geeft een rafelige snoeiwonde die moeilijker dichtgroeit. Als je levend hout snoeit, gebruik je dus maar beter een bypasssnoeischaar.

Comfort boven alles

Net als een handschoen moet een snoeischaar goed op je hand passen. Is dat niet het geval, dan krijg je sneller last aan je handen en polsen en wordt het snoeien een stuk minder aangenaam. Sommige merken hebben verschillende maten. Dat is handig voor mensen met kleine of net erg grote handen. Ook voor linkshandigen zijn er modellen beschikbaar.

Er bestaan ook modellen met rolhandgreep. Hierbij draait de schaar gemakkelijk mee met je pols, waardoor die minder wordt belast. Dit maakt de schaar duurder, maar voor intensieve gebruikers is dit wel de investering waard. Voor een betere grip kun je kiezen voor handvaten uit rubber of kurk. Het nadeel is dat die wel snel vuil worden.

Criteria voor een goede snoeischaar

Snoeischaren kun je op verschillende criteria beoordelen. Maar welke zijn het belangrijkst?

  • Vervangbaarheid: kapotte onderdelen kunnen worden vervangen.
  • Snijkwaliteit: scherpe messen maken een mooie gladde snede.
  • Materiaal: gemaakt uit kwaliteitsvolle en duurzame materialen.
  • Levensduur: de snijbladen gaan lang mee en kun je aanspannen.
  • Veiligheid: met een mesvergrendeling en stootrubber.
  • Ergonomie: met comfortabele handgrepen voor een vlottere kniptechniek.
  • Prijs: een schaar die niet te duur is.

We vinden de vervangbaarheid en de snijkwaliteit van de schaar het belangrijkst. Daarnaast worden de materiaalkeuze, de levensduur en de veiligheid hoog gewaardeerd. De prijs speelt vaak een minder belangrijke rol. Een goede snoeischaar heb je immers voor het leven, tenminste als je haar goed onderhoudt. Het ergonomische aspect speelt vooral een rol bij frequente gebruikers.

Enkele toppers

Felco snoeischaren worden vaak verkozen voor tuinliefhebbers, maar er bestaan ook andere degelijke scharen. We zijn bijvoorbeeld erg tevreden van Bahco voor frequent gebruik. Japanse merken, zoals ARS en Okatsune, scoren ook goed op snijkwaliteit en duurzaamheid. Een goedkopere snoeischaar van Gardena of Wolf-Garten volstaat voor niet-frequente gebruikers, al valt niet te ontkennen dat de kwaliteit niet kan tippen aan die van de duurdere scharen.

In onderstaande tabel hebben we zeven bypasssnoeischaren van verschillende merken naast elkaar gelegd. Merk op dat ieder merk nog meerdere modellen heeft. Dit is slechts een selectie van de populairste en meest verkochte scharen van het merk. De snoeischaren staan niet in volgorde van voorkeur.

Wat zeggen onze experts?

De ergonomische snoeischaar van Jan Van Bogaert
Snoeischaar: Bahco Ergo met rolhandgreep

‘Ik snoei in verschillende boomgaarden en tijdens het snoeiseizoen wekelijks. Ik gebruikte 20 jaar lang een Felco, maar begon last te krijgen aan mijn pols: je moet je pols naar beneden klikken voor je kunt knijpen. Daarom ben ik overgestapt naar een ergonomische schaar: Bahco Ergo. Nu staat mijn pols mooi recht. Een extra voordeel is dat ik nu ook een rolhandgreep heb. Ik betaalde 80 euro voor deze schaar, maar als je veel bomen snoeit is het echt de moeite waard om die eenmalige kost te doen.’

De duurzame snoeischaar van Françoise De Smet
Snoeischaar: Felco 2

‘Voor intensief gebruik raad ik Felco 2 aan. Zelf snoei ik er ongeveer 200 dagen per jaar mee. De snoeischaar is gemaakt uit kwaliteitsvolle en duurzame materialen. Als een van de onderdelen versleten is, kun je die gemakkelijk vervangen. Ik ben ook zeer tevreden van de snijkwaliteit van de snoeischaar. Het Zwitserse mes knipt goed en laat een mooie gladde snede achter, wat belangrijk is voor de gezondheid van de boom.’

Ons besluit?

De keuze van een snoeischaar is niet gemakkelijk, er bestaan ontelbaar veel merken en modellen en iedere snoeischaar heeft haar plus- en minpunten. Welk model je ook kiest: een snoeischaar moet comfortabel zijn, goed snijden en vooral lang meegaan. Twijfel niet om te investeren in een goede snoeischaar, want een schaar heb je voor het leven. Vergeet niet om haar goed te onderhouden!