Het leukste ‘fruitmoment’ van het jaar is aangebroken: de oogsttijd. Maar hoe weet je dat je appels plukrijp zijn? En hoe pluk je ze het best? Je leert het hier.

Afhankelijk van het appelras rijpen appels vanaf augustus tot november. De exacte oogstdatum is daarentegen moeilijk te voorspellen. Naar gelang van de weersomstandigheden wijzigt die immers jaarlijks.

Het goede plukmoment moet je dus elk jaar opnieuw inschatten. Dat doe je makkelijk door de appel licht op te tillen en eventueel wat te kantelen. Zodra het steeltje knakt, kun je plukken. De vruchten zijn dan voldoende afgerijpt.

Plukrondes

Veel mensen gaan enkel op de smaak af om het goede plukmoment vast te stellen. Ze plukken wanneer de appels lekker zijn. Maar voor vroege zomerrassen die eetrijp worden na bewaring is dat niet mogelijk. En ook voor deze rassen is het belangrijk om op het juiste moment te plukken. Pluk je te vroeg, dan worden ze te snel rimpelig en gaat de smaak verloren. Pluk je te laat, dan bewaart de vrucht minder goed, wordt ze melig en rot.

Niet alle appels uit één boom zijn altijd tegelijk rijp. Bij een groot aantal rassen rijpen de appels verschillend af, gespreid over twee of drie weken. Je plukt ze dus het best in verschillende plukrondes. Hierbij pluk je de grootste appels die gemakkelijk los komen eerst. De kleinere kunnen dan nog enkele dagen aandikken en rijpen.

Met zorg

Goed plukken is een kunst op zich. Pluk bij voorkeur bij droog weer. Pluk de appels met een volle hand en kantel ze met een zachte beweging naar boven zodat ze van de tak loskomen. Soms kan het nodig zijn het steeltje hierbij vast te houden. Trek zeker niet te hard. Je trekt zo vaak het vruchthout mee met daarin de aanleg voor de bloemknop van volgend jaar. Of je trekt de vrucht van de steel los waardoor een open wonde ontstaat die snel rot.

Als je de appels geplukt hebt, is het belangrijk om ze met zorg neer te leggen in een plukzak of kist. Laat ze er niet inrollen of vallen, anders beschadig je de vruchten en rotten ze sneller. Als je op een ladder staat, zorg er dan voor dat je steeds beide handen vrij hebt. Hang daarom aan weerszijden van de ladder plukzakken die je regelmatig leegmaakt. Pluk je met een plukstok, probeer dan de plukbeweging van de hand na te bootsen. Hef de appel licht op en kantel waardoor de steel loslaat en de appels in het plukzakje valt. En daarna… smakelijk!

Wil je weten wanneer de appels aan jouw boom rijp zijn? Of wil je meer informatie over fruitbomen in het algemeen? Dan is het Velt-boek Appel, peer en meer zeker iets voor jou. Je kunt het hier bestellen.