Wist je dat je alle looksoorten kunt eten? Ja, ook de soorten die je plant voor de sier! Ga nu aan de slag en oogst vanaf het voorjaar blad, bloem of bol.

Overzomeren

De meeste bekende bolgewassen maken in hun land van herkomst bollen aan om de zomerdroogte door te komen. Overzomeren, zeg maar. In de herfst lopen ze weer uit. Veel Alliums – de familie waar ui en knoflook toe horen – zijn ook echte bolgewassen. De beste tijd om knoflook te planten is september en oktober. Je kunt bijvoorbeeld de grootste tenen van je vorige teelt in de grond stoppen: 15 cm in de rij, 25 cm tussen de rijen. Geef je aanplant meteen een laagje mulch en houd de teelt de hele winter gewoon onkruidvrij. Het frisgroene lookloof komt de meeste winters verder goed door.

In de tweede helft van maart strooi je aan elke plant een halve theelepel houtasse, patentkali of vinasse-extract. Kalium bevordert immers de bolvorming. En zware (leem-/klei-)grond, die niet winternat is, geeft de hoogste opbrengst.

Oogsttips

  • april: pluk eens een blaadje of oogst de hele groene plant; die lijkt op een forse prei.
  • mei: een aantal lookrassen maakt nu een soort bloeiwijze. Lekker opeten!
  • juli: als het loof voor de helft vergeeld is, oogst je de bollen. Steek met een spitriek voorzichtig elke plant los en bewaar je bollen-met-stengels op een droge, luchtige plaats. Als je te lang wacht met oogsten, komen de tenen los uit de bol en bewaart de knoflook minder goed.

Sierlookjes

Alle Alliums zijn eetbaar, ook de soorten die als sierplant worden verkocht. De ene soort is wel veel lekkerder dan de andere. En kijk, bij de Velt-biobollencampagne kon je onder andere Allium sphaerocepalon, A. moly en A. unifolium aanschaffen. Die siersoorten hebben een milde tot pittige looksmaak in bol, blad én bloem. Plant ze nu, en geniet de volgende jaren van de kleurige bloemetjes. Ook in je salades dus.