Je voelt en ruikt wanneer de lente voor de deur staat. Geen beter gevoel dan die eerste zonnestralen op je bleke wintersnoet. Lokken in de stad vooral de terrasjes, de eerste ijsjes en de blote benen, in de moestuin zie je letterlijk dat de lente zijn kop opsteekt. De eerste groenten worden gesmaakt maar op het lentefruit is het nog even wachten. Zij hebben eerst een gulle portie zon nodig om lekker zoet te worden. Maar terwijl de aardbeien rijpen, kunnen we onze zoete goesting toch al stillen met de rabarberoogst.

Van zuur naar zoet

Vanaf eind maart tot eind juni viert de rabarber hoogtij! We oogsten en eten rabarber liefst zo jong mogelijk. Rabarber bevat immers oxaalzuur. In de jonge stengels is dit zuur maar beperkt aanwezig maar naarmate de plant ouder wordt, neemt het gehalte toe. Oxaalzuur beperkt de opname van calcium in ons lichaam. Een te hoge opname hiervan is dus niet gezond. Rabarber doet het dankzij zijn friszure smaak prima in dessertjes en zoete drankjes. Daarom vergeten we bijna dat het een groente is.  


Rabarberlimonade

Deze rabarberlimonade maak je in een wip! Een toppertje op al je lentefeestjes! Werk af met lente-ijsblokjes. Die maak je door (on)kruiden en eetbare bloemen in je ijsblokjes te verwerken.

Nodig voor 2l

750 g rabarber, 70g ruwe rietsuiker en 2 liter water

Snijd de rabarber met schil in blokjes. Zet op het vuur in het water. Laat 10 minuutjes koken. Zeef het pulp. Voeg de suiker toe en zet nog even op het vuur tot alle suiker is gesmolten.

Giet heet in schone flessen en sluit af. Veertien dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ook wat gember of andere kruiden (steranijs, kaneel) meekoken met de rabarber voor een extra toets


Nog meer op je lentebord?

  • Vandaag deelt Julienne haar favoriete lentebordje met jullie!
  • Nog meer rabarberlekkers vind je in ons kookboek Lekker Ecologisch!

(C) Foto: Wout Hendrickx