Je bent hier:

Zomerkeuken: dinsdag

Reacties (0)

Vier je mee met onze zomerkeuken? We gaan aan de slag met overheerlijke seizoensgroenten en maken daarmee fantastische gerechten. Verras je gezin, familie of vrienden met al het lekkers dat de zomer te bieden heeft. Heel wat inspiratie voor dinsdag!

Ontbijt

Desembrood met aardbeienconfituur

(C) Foto's: Reine De Pelseneer

Tip: de vlier is al uitgebloeid, maar die kun je perfect weglaten of vervangen door een andere eetbare bloem.

Lunch

Repenpasta

Wat heb je nodig? 1 grote of 2 kleine aubergines • 2 teentjes knoflook • 1 knol venkel • 1 liter tomatenpassata • 1 ui • 5 lasagnevellen • peper en zout • oregano • chilipeper • olijfolie

Verwarm de oven voor op 180°C.  Doe wat olijfolie in een ovenschaal. Snipper de knoflook en snij de ui in ringen. Kruid met peper, zout en oregano en laat even glazig worden in de warme oven. Snij intussen ook de venkel in repen en zet even apart. Verwarm in een pan wat olijfolie en bak er de aubergine (ook in repen gesneden) goudbruin in.

Haal de ovenschaal weer uit de oven en voeg de rauwe repen venkel, de gebakken repen aubergine en de lasagnevellen (ook in repen gebroken) toe en roer goed om. Giet er de passata over en roer nog eens goed door. Breng op smaak met wat extra peper of chilipeperpoeder voor de liefhebber. Laat 20 minuten in de oven bakken. Check regelmatig of de lasagnerepen goed onder de tomatensaus staan.

Tussendoortje

De tip van de dag: ijsjes. Collega Barbara vertelt hoe je zelf ijsjes maakt.

(C) Foto: Barbara Creemers

Avondeten

Bonenburgers met mix van sla en gebakken aardappeltjes

Voor vier burgers:
240g zwarte bonen (gekookt, uitgelekt) • 150g kastanjechampignons • 80g fijne havervlokken • 1 tl nootmuskaat • 1 tl tijm • 1 el balsamicoazijn • 1 el sojasaus • 1 el ahornsiroop • peper en zout

Versnipper de sjalot en snijd de kastanjechampignons in brunoise. Roerbak in olie, blus met de balsamicoazijn, de sojasaus en de ahornsiroop. Doe de uitgelekte bonen erbij. Roerbak 3 min. Voeg peper, zout, nootmuskaat, havervlokken en tijm toe. Roerbak 3 min. Plet met vork of pureestamper tot een grof gehakt. Laat 10 minuten rusten (de havervlokken moeten het vocht kunnen opnemen).  Als de burgermix toch nog teveel kleeft, voeg je wat paneermeel toe.
Vorm burgers met je handen en bak die in een hete pan aan beide zijden goudbruin. (Je kan ze nadien op bakpapier nog tien minuutjes laten afbakken in een oven op 180°C.)

De bbq-saus: nodig voor 2 bokalen: 3 uien versnipperd • 3 el curry • 2 tenen look geperst • 1 el Morgabouillon • 1/2 cup rijststroop • 1 halve verse ananas • 1 l tomatenpassata • 1/4 cup appelazijn • 1/2 el chilipoeder • peper en zout

Stoof de ui en look goed goudgeel. Voeg ananas toe en roerbak tot de ananas lichtjes begint te kleuren. Voeg stroop toe en laat een beetje carameliseren. Blus met azijn. Voeg curry en chili toe en roer goed.. Laat vijf minuten sudderen. Voeg passata toe en laat een half uur sudderen op laag vuur. Voeg zo nodig wat water toe. Mix de saus en kruid af met peper en zout.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Noteer de letter en cijfer combinatie om aan te tonen dat je geen spamrobot bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen