Vier je mee met onze zomerkeuken? We gaan aan de slag met overheerlijke seizoensgroenten en maken daarmee fantastische gerechten. Verras je gezin, familie of vrienden met al het lekkers dat de zomer te bieden heeft. Heel wat inspiratie voor donderdag!

Ontbijt

Haverwafeltjes met gebakken pruimen en yoghurt

Recept uit het Velt-boekje Ecozoet

Lunch

Courgetti met verse tomatensaus en linzenballetjes.

Courgetti maak je door kleine courgetten in slierten te raspen. Heerlijk met deze linzenballetjes en zoete tomatensaus. Collega Leentje maakte dit alvast klaar. Je vindt het recept terug op haar website

Tussendoortje

Aardbeiensoepje met basilicumroom

een handvol aardbeien • een kopje rode wijn • een lepel rietsuiker • een scheut balsamicoazijn • 100 ml plantaardige room • enkele blaadjes basilicum.

Doe een handvol aardbeien in een steelpan met een kopje rode wijn, een lepel rietsuiker en een scheut balsamicoazijn. Laat even koken en zet het vuur uit. Dien op met opgeklopte plantaardige room of yoghurt waarin je versnipperde basilicum verwerkt. Dit is een basisrecept. Experimenteer zeker eens met ander fruit en andere kruiden.

Avondeten

Zomers bordje vol: geroosterde broccoli en aardappelen met courgetterösti’s, gestoofde sperzieboontjes en tomatenvinaigrette (voor 6 personen).

(C) Foto: Wout Hendrickx
Recept uit het Velt-boekje Improvisatiekoken

  1. Geroosterde broccoli

1 broccoli • Zeezout • 2el olijfolie

Verwarm de oven voor op 130 graden. Maak de broccoli schoon, verdeel in roosjes en snijd de steel eventueel schuin in plakken. Meng de groente met de olie en het zeezout en verdeel deze over een grote ovenschaal. Rooster de broccoli in de oven in ongeveer 15-20 minuten gaar.

  1. Geroosterde knoflookaardappeltjes

4 grote aardappelen • 3 tenen look in de schil • 3 el olijfolie • 1 el appelazijn • 1 tl mosterd • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200° C. Spoel en droog de aardappeltjes. Snij ze in parten (6). Doe de aardappeltjes en de knoflook in een ovenschaal. Kruid met peper en zout en roer er 2 el olijfolie door, zodat de aardappeltjes en de look rondom goed bedekt zijn met een laagje olie. Zet ze 25 à 30 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Roer en controleer af en toe. Laat 10 minuten afkoelen.  

Haal de teentjes look uit de ovenschaal en duw ze uit hun 'jasje'. Doe de lookpulp in een ruime schaal en roer er 1 el olijfolie, zout, peper, de appelazijn en de mosterd door. Klop tot een dressing (voeg eventueel nog wat olie toe).

  1. Courgetterösti ’s

Ingrediënten voor 6 courgettekoekjes: 1 courgettes • 1 pijpajuin • ½ tl geroosterd paprikapoeder • 2 eidooiers • 40 gr havermout • 1 el pindakaas • zeezout • kokosolie om te bakken • 1tl bakpoeder

Rasp de courgette, en meng deze goed met zout. Laat dit mengsel gedurende een kwartier staan met een gewicht erop. Bedoeling is dat er voldoende vocht wordt afgescheiden zodat het geheel niet te vochtig is. Snipper de pijpajuin en meng samen met de courgette in een schaal. Voeg het  geroosterde paprikapoeder en de pindakaas toe en meng alles goed door elkaar.

Voeg de havermout, het bakmeel, de eidooiers en een snuf zout. Meng het geheel goed door elkaar met propere handen. Voeg de uitgelekte groente toe en meng het geheel door elkaar. Maak er zes koekjes van (diameter +/- 8cm).De koekjes worden hard bij het bakken!

Zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur met de zonnebloemolie. Belangrijk is dat de pan en de olie heet zijn wanneer je start met bakken. Bak de koekjes ongeveer 2-3 minuten per kant, totdat ze goudbruin zijn. Tip: dit recept is uiterste geschikt om allerlei verse kruiden te verwerken; dille, peterselie, koriander….

  1. Sperzieboontjes bakken met ui, kerstomaten en dragon

500g sperziebonen • 300g kerstomaatjes • 1 ½ el olie • 1 ui • 1 takje verse dragon • peper en zout

Was de sperzieboontjes en knijp de topjes eraf. Breng een pot met water aan de kook en voeg er wat zout en een snuifje bicarbonaat aan toe (het bicarbonaat zorgt ervoor dat de boontjes hun frisse groene kleur behouden). Kook de boontjes beetgaar (ong. 5 tot 7 minuten) en giet het kookvocht af. Zet een brede pan het vuur en voeg de olie toe. Snij de ui in ringen en stoof deze glazig. Voeg de gekookte boontjes toe en de gewassen kerstomaten. Roerbak alles gedurende 5 min, breng op smaak met peper van de molen en een snuifje zout. Voeg als laatste het takje dragon toe.

  1. Tomatenvinaigrette

Voor 500ml: 1kg tomaten • 1,5 el zonnebloemolie • 1 teen look • 1 kleine ui • 1 tl oregano • 4 takjes verse tijm • peper en zout • 3 el suiker • 2 el appelazijn • 1 el pikante kruidenmengeling (fusilli all’arrabbiata: Tomaat, 4,5% chilipeper, basilicum, ui, zout, Peterselie, Paprika, Kapertjes, zwarte olijven)

Tomaten in grove stukken versnijden. De look en de ui fijn snijden. De zonnebloemolie verhitten in een kookpot. De ui en look aanstoven en na twee minuten de tomaten toevoegen. De kruiden, de suiker en de azijn toevoegen en 50 minuten laten sudderen met het deksel op de pot. De tijmtakjes eruit vissen en het geheel glad mixen. In gesteriliseerde potten doen en meteen afsluiten.