Vier je mee met onze zomerkeuken? We gaan aan de slag met overheerlijke seizoensgroenten en maken daarmee fantastische gerechten. Verras je gezin, familie of vrienden met al het lekkers dat de zomer te bieden heeft. Heel wat inspiratie voor donderdag!

Ontbijt

Platbrood met slaatje van radijsjes

Voor 6 broodjes: 50 gr voordeeg of natuurdesem • 100 g water • 1 eetlepel honing • 1 eetlepel olijfolie • 1 teentje knoflook • 250 gr Griekse yoghurt • 65 gr witte speltbloem • 35 gr roggemeel • 12 gr zout • goede olijfolie • grof zeezout of Maldon zeezout

  1. Meng het voordeeg met het water, de honing, de olijfolie, de fijngeraspte knoflook en de Griekse yoghurt.
  2. Meng de bloem- en meelsoorten door elkaar en voeg hieraan het voordeegmengsel toe.
  3. Kneed tot een samenhangende massa. Laat dit mengsel 20 minuten rusten.
  4. Voeg het zout toe en kneed het deeg tot een mooie, elastische deegbol. Leg in een kom en bedek met een schone handdoek. Laat drie uur rijzen op een warme plek.
  5. Verwarm de oven op 250°C.
  6. Verdeel het deeg in zes stukken en vorm zes mooie bollen. Bedek ze met een schone handdoek.
  7. Zorg ervoor dat de oven heet is. Neem een deegbol onder de handdoek vandaan en strooi er wat bloem over. Duw plat en rol open, een beetje zoals een langwerpige pizzabodem. Doe hetzelfde met de vijf andere deegbollen.
  8. Bak de naanbroodjes 1 minuut aan beide kanten in de oven. Wanneer ze klaar zijn, besprenkel ze dan met goede olijfolie en wat zeezout.

Recept uit Het Goeie Leven van Wim Lybaert

Slaatje van radijsjes

1 bos radijsjes (inclusief blaadjes) • 3 stengels lente-ui • 80 ml verse kaas / kwark • zwarte peper uit de molen • 1 tl grof zeezout • 1 el witte wijnazijn • 10 sprietjes bieslook

Snij de radijsjes in schijfjes. Snijd de lente-ui en de bieslook in ringetjes. Hak de radijsblaadjes fijn. Meng alles vlak voor het opdienen met de verse kaas, azijn, zout en peper. 

(C) Foto: Wout Hendrickx
Recept uit het Velt-boekje Ecosmos

Lunch

Hartige courgettecake (maak een dubbele portie om morgenavond bij het avondeten te serveren).

60 ml pecannoten olie • 150g volle yoghurt • 100 g bloem • 50 g kikkererwtenmeel • 60 g kokosmeel • 2 tl bakpoeder • 1 el kerrie • 1 tl gemberpoeder • ½ tl chili • peper en zout • 3 eieren, losgeklopt • 1 grote courgette (240 g), grof geraspt • extra nodig: broodvorm van 9 x 21 cm (afmetingen bodem)

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de bodem en zijkanten van de bakvorm in. Was de courgette en rasp deze grof. Doe de olie, het kikkererwtenmeel, volkorenbloem, kokosmeel, bakpoeder, gember, kerrie, chilipoeder en pezo in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden.

Voeg de eieren, de yoghurt en de geraspte courgette en in het kuiltje en roer alles vanuit het midden door elkaar. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad. Bak 50 min in de voorverwarmde oven of tot een erin gestoken prikker er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen in de vorm en stort deze dan op een taartrooster en laat helemaal afkoelen.

Tussendoortje

Fruitsla met frambozen, aardbei, bessen, citroenmelisse en eetbare bloemen (bijvoorbeeld korenbloem, driekleurig viooltje, goudsbloem, Oost-Indische kers, bernagie)

Avondeten

Zomers buffet van collega Leentje. Je vindt het recept hier: https://kookeetleef.wordpress.com/2017/06/25/groentebuffet-voor-zomerfeestjes/

(C) Foto: Leentje Speybroeck