Je bent hier:

Geek gardening

Geek gardening

Antwerpen, 14 januari 2013 - China maakte onlangs bekend dat het technologie ontwikkelt om groenten te kweken op de maan of op Mars. Een ‘tuin’ in een cabine van 300 kubieke meter moet astronauten op ruimtemissie in staat stellen om in hun eigen lucht, water en voedsel te voorzien.

Wanneer de eerste Chinezen op de maanbodem de hand aan de ploeg zullen slaan, is nog niet duidelijk (al zouden er plannen zijn om dit jaar al een verkennende maanuitstap te maken). Als ze het eerst op Mars willen zijn, zullen de communisten zich mogen reppen, want aan de overzijde van de Stille Oceaan toont ubergeek Elon Musk grote ambitie om te vertrekken. Elon Musk, die steenrijk werd met het internetbetalingssysteem PayPal en de elektrische sportwagen Tesla, wil tegen 2029 op de rode planeet een stulpje bouwen ter grootte van Phucket. Wie rijk genoeg is, mag mee.
 
Misschien kunnen beide teams nog iets leren van Sundrop Farms, het bedrijf dat in de barre Australische woestijn pesticidenvrije tomaten, paprika’s en komkommers kweekt. Sundrop Farms gebruikt zonne-energie om water te ontzilten en om de serre te verwarmen en te koelen. Het bedrijf plant projecten in Jordanië en Qatar en wil nog veel meer groenten op het menu zetten. Volgens de Nederlandse wateringenieur en projectmanager bij Sundrop Farms Reinier Wolterbeek is ‘the sky really thelimit now'.
 
Ik ga op ruimtereis en ik neem mee: wat ledlampjes van Philips. Het Nederlandse ‘centrum voor groeiconcepten’ PlantLab (pagina 18 in het januarinummer van 2013 van Seizoenen) maakt al enkele jaren gebruik van LED’s van Philips bij onderzoek naar plantaardige productie in meerlagenteelt. De LED’s maken het mogelijk om lichtkleur en -intensiteit exact af te stemmen op de behoefte van een gewas. In de klimaatruimten van PlantLab worden ook de luchttemperatuur en -vochtigheid, worteltemperatuur en CO2 nauwkeurig geregeld.
 
Velt-diensthoofd Kennis Geert Gommers zet in deze Seizoenen (januarinummer van 2013) kanttekeningen bij deze evolutie en ook de biologische landbouw haalt voorlopig haar neus op voor zoveel technologisch geweld. Maar fascinerend is het wel. Dergelijke technologiën zijn trouwens al lang niet meer exclusief voor laboratoria. Wie een beetje kan programmeren, koopt gewoon op het internet de sensoren en andere benodigdheden. Zo werken twee jonge Texaanse nerds onder de naam Horto Domi aan een volautomatische serre die je vanop je computer, tablet of smartphone kunt monitoren. Het ontwerp van de iglovormigeserre is open source, dus voor iedereen vrij toegankelijk en reproduceerbaar. Technofoob zijn deze garden geeks niet, integendeel, ze zetten technologie in het centrum van hun ideeën en projecten. Geeks met een passie voor technologie en een liefde voor tuinieren vind je intussen in alle soorten en kleuren. Op het goed geoliede crowdfundingplatform Kickstarter* buitelen ze over elkaar heen om de gunsten van het publiek. Vooral hydrocultuur, torentuinen en raamtuinsystemen zijn in en halen gemakkelijk het gevraagde geld op. Het in New York gevestigde Windowfarms inspireerde zelfs zoveel mensen dat het met gemak een vijfvoud van de gevraagde 50.000 dollar ophaalde.
 
Was je vroeger een geek – het woord komt van het Laag Duitse ‘Geck’ – dan werd je gemakkelijk uitgelachen, maar vandaag is dat anders. Geeks zijn sexy en populair, kijk maar naar het overdonderend succes van de uitsluitend door nerds bevolkte sitcom The Big Bang Theory. ‘Door de kracht van sociale netwerken op het internet, zien geeks in dat ze niet alleen zijn met hun wereldbeeld. De scene van het rationeel denken is in volle ontwikkeling. Vandaag is het cool om na te denken’, schrijft Mark Henderson, wetenschapsjournalist bij The Times in zijn boek The Geek Manifesto. ‘De geeks komen eraan. En de wereld heeft ons nodig’, besluit hij. Rationeel milieube schermer Mark Lynas zal het graag horen.
 
Bart Coenen

*Kickstarter en andere crowdfundingplatformen ontstonden als bron van alternatieve financiering voor initiatieven in de culturele sector. Het bulkt er van de ambitieuze, innovatieve en fantasierijke projecten die leven ingeblazen krijgen door de directe steun van gewone mensen. Intussen voelen ook echte garden geeks zich er thuis.

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen