Je bent hier:

Gezond tuinieren: los het zelf op?

Gezond tuinieren: los het zelf op?

Beleid kan soms zo dubbelzinnig zijn. Midden mei kwam er het heugelijke nieuws dat minister Schauvliege opnieuw 300.000 euro beschikbaar stelt voor de aanleg van volkstuinen. Velt sloot recent ook met Limburg.net een nieuwe overeenkomst af om de komende drie jaren verder in te zetten op extra samentuinen in Limburg. Voor Velt, gemeenten en vele tuiniers zijn dit grandioze opportuniteiten, waarmee de wachtlijsten aan tuiniers-zonder-grond weggewerkt kunnen worden. Velt biedt daarbij aan de lokale besturen en tuiniersgroepen een begeleiding op maat aan, om van hun project een sociaal en ecologisch pareltje te maken. Wij noemen dat dan een ‘samentuin’.

Bij Velt appreciëren we het enorm dat de Vlaamse overheid en gemeentebesturen middelen en gronden ter beschikking stellen en zo inspelen op belangrijke behoeften van hun burgers. Diverse studies tonen immers aan dat tuinen en groene open ruimte levensnoodzakelijk zijn voor gezonde, gelukkige mensen. Maar samentuinen zijn meer dan dat. Ze zijn ook een plaats waar tradities en technische kennis over grondbewerking, over groenten en fruit telen en over samenleven met de natuur en de seizoenen, worden doorgeven.

Die kennis en tradities zijn niet onbelangrijk, ze maken deel uit van ons erfgoed, maar ze kunnen morgen ook levensnoodzakelijk worden. Getuige de Victory gardens – moestuinen in parkjes en plantsoenen – die tijdens de twee wereldoorlogen in alle oorlogvoerende landen moesten bijdragen aan de voedselproductie. Laten we hopen dat we in de nabije en verdere toekomst niet opnieuw in een situatie terechtkomen waarin Victory gardens noodzakelijk zijn. Maar een voorwaarde om ze te kunnen oprichten, is wél dat we de kennis hebben om het te doen.

Daarom is het jammer dat samentuinen weleens opgeofferd dreigen te worden aan puur recreatief groen of aan meer ingrijpende bouwprojecten. Vanuit Velt dringen we erop aan dat bij beslissingen over het verplaatsen of opdoeken van (samen)tuinen, ook aan ‘tuinexperten’ om advies wordt gevraagd om de waarde van de percelen ten volle in te schatten. Beter nog zou zijn dat tuinen met een bijzondere ecologische of samenlevingswaarde een beschermde status kunnen krijgen.

Ook al heb je grond, toch blijft ook daar voorzichtigheid geboden. In elk geval, de Vlaamse overheid probeert ons bewust te maken voor de gevaren van tuinieren op mogelijk vervuilde grond. Het Vlaams Departement Leefmilieu, Natuur en Energie heeft daarvoor een campagne gelanceerd onder de slogan ‘Gezond uit eigen grond’. Velt heeft er met haar expertise aan bijgedragen. De campagne vraagt aan tuiniers om de risico’s van mogelijke bodem- en luchtvervuiling bij het opzetten van een moestuin goed in rekening te brengen. De overheid wijst de tuinier dus op mogelijk gevaar en geeft het advies om een aantal maatregelen toe te passen.

Intussen blijft de vervuiler wel buiten spel en wordt er getolereerd dat we niet alleen groenten moeten telen in een omgeving die wellicht niet helemaal gezond is, maar ook dat we in diezelfde omgeving elk dag moeten leven. Dat vinden we bij Velt een dubbelzinnige houding. Velt benadrukt dat de oorzaken van vervuiling dringend aangepakt moeten worden. Dat vraagt een inspanning van iedereen, maar voor een gezonde leefomgeving is dat noodzakelijk. Na het goede advies aan de burger en tuinier, schenken wij de overheid alvast enkele suggesties: verbied de verkoop van geïmpregneerd hout, verplicht propere motoren in het verkeer, treed streng op bij het verbranden van afval en haal pesticiden uit de winkelrekken. Ieder zijn deel, dat lijkt ons niets te veel.

Jan Vannoppen en Leen Laenens

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen