Je bent hier:

Grasboete

Grasboete

Op de website Moneytalk staan onder het kopje ‘alles over buren’ welgeteld twee items, over twee netelige kwesties. ‘Mag je buur gras maaien op zondag?’ (Ja dus, in sommige Vlaamse gemeenten) en ‘Wat als je buur zijn tuin laat verwilderen?’ Het advies luidt: ‘Wijs je buur in een gesprek op de gevolgen voor jouw tuin of probeer hem met juridische argumenten te overtuigen.’ Ik vrees dat je met die aanpak algauw slaande ruzie krijgt. Misschien komt er zelfs een buurtbemiddelaar of vrederechter aan te pas en die hebben het al zo druk. Want wat blijkt? Het aantal burenruzies stijgt jaar na jaar en piekt in de zomer.

Grasboete of dialoog?

In een Velt-rubriek ‘alles over buren’ zouden we de zaak omdraaien. Wat als je buur nogal onecologisch te werk gaat? Wat als hij of zij net als Mevrouw Helderder van Annie M.G. Schmidt spuit op al wat beweegt, alles wat losligt weg harkt en van het grasveldje een soort van woestijn maakt? Met slechts één soort plant, gemillimeterd en regelmatig met chemische zouten en gif bestrooid. Hoe benader je buurlief in dat geval? Deel je dan een grasboete uit? In de aanloop naar de Velt-ecotuindagen 2016 (4 en 5 juni) legden we de vraag voor aan afdelingsvrijwilligers en tuinopenstellers. Ze kwamen met bruikbare en buurtvriendelijke tips op de proppen.

Tuinliefde gaat door de maag

Om je buren warm te maken voor jouw droom van een ecostraat, doe je er goed aan discussie en confrontatie te vermijden. Hanteer een dialoogaanpak, luister naar elkaars tuinervaringen, zonder te willen overtuigen. Dat levert aanknopingspunten op, waarna je je buur kan gaan verleiden. Met plantgoed bijvoorbeeld, door een stuk gereedschap uit te lenen, of door een handige tip te geven. Belangrijk is dat de buur zélf tot inzicht komt dat een eco-aanpak voordelig is.

‘Mijn buur gebruikt nu ook kippen om ongewenst groen weg te krijgen’, of ‘Mijn buur begon ook compost te gebruiken en zijn aardappeloogst was nog nooit zo groot’, vertellen enkele Limburgse Velters trots. De aanhoudende interesse voor zelfgeteelde groenten en fruit is een uitgelezen kans voor ecoburen, want ook in de tuin gaat liefde door de maag.

Dierenvrienden vinden elkaar

Maar wat als je buur niets heeft met groenten, bessen of kakelverse eitjes? Dan biedt de natuur misschien een aanknopingspunt. Steeds meer mensen weten dat die bedreigd is en zijn bereid er zelf wat voor te doen. Mezenbollen en voedersilo’s in de winter, insectenhotelletjes en nestkastjes in de lente … Waar vinden al die beestjes hun voer in de zomer? Dat ze via hun tuin dit probleem kunnen helpen oplossen, is voor veel mensen een ware ontdekking. Bovendien levert het mooie verhalen op. Zo vertelt Wil de Vooght (Velt-Nederland) graag hoe zijn buur in de volkstuin ‘draakrupsjes’ doodkneep, tot de dag dat men hem vertelde: ‘Er komen lieveheersbeestjes uit en deze larven eten ook al bladluizen.’

Een goed boekje

‘Ik gaf mijn buur een exemplaar van Seizoenen met een verslag over tuinieren in potten. Nu kweekt hij wortels in potten en heeft hij geen last meer van wortelvlieg’, vertelt een Velt-moestuinier. Een Velt-boek uitlenen of je Seizoenen doorgeven aan je buren is dan ook een prima idee.

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen