Je bent hier:

Je tuin is je tuin niet

Je tuin is je tuin niet

Antwerpen, 14 september 2014 - 'Je kinderen zijn je kinderen niet', is een beroemd citaat van Kahlil Gibran. Hij schrijft onder andere: 'Zij komen door je, maar zijn niet van je, en hoewel ze bij je zijn, behoren ze je niet toe.' Je kunt dit ook op je tuinierswerk toepassen: 'Je tuin is je tuin niet, hij komt door je, maar behoort je niet toe.'

Neem nu onze eigen moestuin. Die is voor de vruchtwisseling verdeeld in tien blokjes. Het duurt dus tien jaar voor een teelt - tomaten bijvoorbeeld - op dezelfde plek passeert. Soms denk ik dan: 'Hoeveel rondjes zal ik meemaken? En wat erna, als de tuin aan iemand anders gaat toebehoren?' De grond, die blijft. Wij, Velt-leden, zijn passanten die proberen dat plekje van de aarde mooier achter te laten dan we het gevonden hebben. Maar hoe zit het met de andere passanten? Ik denk nog geregeld met spijt aan de prachtige biodiverse tuin van een bejaard stel Velters in mijn buurt, die om gezondheidsredenen moesten verhuizen. Het huis werd verkocht en mooi verbouwd, maar voor de tuin was het terug naar af. Hij werd kaalgeslagen en veranderde in een eentonige grasvlakte. Erg jammer vind ik dat en ik droom van een toekomst waar de bewoners van stad en dorp zich samen inzetten voor het ecologische tuinpatrimonium.

Waardevolle ecotuinen

Het is een van de thema's die Velt in september aankaart bij de nieuw aangestelde Vlaamse minister voor leefmilieu, ruimtelijke ordening en landbouw. Waarom zouden we niet nadenken over een speciaal beschermend statuut voor waardevolle ecotuinen? In een gewest dat afstevent op 50 procent verstening is méér ecologisch groen een deel van de oplossing. 'Je tuin is je tuin niet.' Je kunt het ook letterlijk nemen, want je leeft er niet alleen. Het wriemelt in je tuin van de geleed- en anderspotigen, vliegers en kruipers, noem maar op. Ze hebben allemaal bestaansrecht en al betalen ze geen huur, ze dragen wel degelijk bij aan het ecologische plaatje. Wil je voor hen jouw tuin tot een paradijs maken, kom dan naar de studiedag 'Biodiversiteit in de ecotuin: beestjes op bezoek' op 8 november in Antwerpen. Je leest er meer over in de folder bij deze Seizoenen.

Ben je iemand die meteen actie wilt, doe dan mee aan de samenaankoop van biologische krokusbolletjes, een actie van de Nederlandse en Vlaamse biologisch-dynamische imkers, waar Velt graag aan meewerkt. Imkers houden van bloeiende bloembollen, omdat ze in de vroege lente het eerste bijenvoedsel leveren. Verderop in deze Seizoenen lees je er meer over. September en oktober zijn topmaanden in de ecotuin en -keuken; je kunt genieten van de kleurenpracht in de tuin en van de lekkere oogst. In deze maanden bieden de Velt-afdelingen je overal te lande de kans om bij te leren en je eigen ervaringen uit te wisselen.

Velt wenst je een mooie herfst toe.

Jan Vannoppen - Directeur Velt

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen