Je bent hier:

Meer veerkracht met minder energie

Meer veerkracht met minder energie

Antwerpen, 12 januari 2015 - De actie '#lichtuit' (ook '#offon') is een eerste vinger-oefening in veerkracht en nog wel op momenten dat het er echt zal toe doen voor mensen die in hartje winter zonder stroom dreigen te vallen. Het zal effect hebben voor een acuut probleem én hopelijk op gang brengen dat we meer bewust worden van energieverbruik en energie­bronnen in het licht van de klimaatverandering. Dit las ik op de inspirerende blog Zeronaut. Velt en veerkracht, een mooi huwelijk.

De veerkracht, of het doorgroeivermogen, van een ecosysteem staat of valt met de soortenrijkdom in een bepaald gebied, biodiversiteit met andere woorden. Hoe meer soorten planten, dieren, insecten en schimmels er aanwezig zijn, hoe beter het systeem als geheel in staat is om de impact van grote en kleine rampen van buitenaf te weerstaan. Laten we niet vergeten dat de menselijke maatschappij ook een ecosysteem is. Voor mij is dit dé invulling van een ecologisch leven. De 'e' en de 'l' van Velt, weet je wel. De menselijke samenleving is een cultureel-maatschappelijk ecosysteem, ingebed in de planetaire ecosystemen van de aarde. Hoe meer diversiteit er is, hoe groter de veerkracht ten opzichte van verstorende invloeden van buitenaf. Een vertrekpunt van de transitie­beweging, dat Velt ook onderschrijft, is dat onze huidige (westerse) maatschappij enorm aan veerkracht heeft ingeboet door de eenzijdige gerichtheid op schaalvergroting en monocultuur, en de enorme afhankelijkheid van eindige grondstoffen. Fossiele brandstoffen en met name olie voeren daarbij de boventoon.

Al 40 jaar komt Velt op voor een ecologisch leven, een da­gelijkse keuze in al wat we doen. Minder energie verbrui­ken is zoveel meer dan het licht uitdraaien. Het is ook de keuze voor wat je eet, hoe je groenten teelt, hoe je kookt, hoe je je verplaatst, welke kleren je koopt … Bij elke keuze hoort een energiebalans die aardig in de ene of andere richting kan doorslaan. Iedereen woont ergens, iedereen koopt en gebruikt producten en diensten van elders. Aan alles hangt een CO2- en energieprijskaartje vast.

Heb jij ook zo genoten van ons verjaardagsfeest? 8 november was het Felixpakhuis in Antwerpen een dag lang het Velt-huis. 'Samen eco-actief' brachten we op unieke wijze met 1000 Velters in de praktijk. Energie was er in overvloed, groene energie pur sang! Jammer dat de energieministers er niet waren, noch die van België, noch die van Nederland. Ze hadden er inspiratie kunnen op­doen om eindelijk eens een échte toekomstgerichte visie op energie uit te schrijven, iets waar Bond Beter Leefmi­lieu al jaren op aandringt. Door het voortdurend in vraag stellen van de kernuitstap en het uitblijven van duidelijke beleidskeuzes, werd er nauwelijks geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit. Bovendien bleef een ambitieus beleid voor hernieuwbare energie en energiebesparing uit. De rekening van onze afhankelijkheid van verouderde en onbetrouwbare kerncentrales krijgen we nu gepresen­teerd. Off-on zal daar geen antwoord op bieden. Het is en blijft een light-versie van echte energiebesparing, om nog maar te zwijgen van de gemiste kans om in te zetten op de creatieve mogelijkheden van ecologisch leven. Zullen we dit in naam van alle leden – ambassadeurs van het goede gezonde leven op het ritme van de seizoenen en met respect voor de natuur – aan onze energieministers laten weten?

Leen Laenens


Energiezuinig koken in 10 tips

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen