Je bent hier:

Mm… moestuin met minder mest!

Mm… moestuin met minder mest!

Net als Mme Zsazsa zijn we met z’n allen weer volop aan de gang met zaaien, poten en misschien zelfs uitplanten. We wensen iedereen ‘groeizaam’ weer toe, weinig onkruid en (planten)ziektes, en bovenal vruchtbare grond. Het jaar van de bodem is dan wel voorbij, maar voor Velt blijft bodemzorg ‘de grond van de zaak’. Hoe goed zorgen tuiniers voor de levende bodem in hun moestuin? Vaak een beetje té goed, wat dan weer nadelig is. Volgens een studie van de Bodemkundige Dienst van België zijn fosfor, kalium, calcium en magnesium overmatig aanwezig in moestuinbodems. Daarop twitterde het Algemeen Boerensyndicaat een beetje zuur: ‘Gelijk speelveld in Vlaanderen?’

Tja, de landbouw botst tegen almaar strenger wordende bemestingsnormen aan; in hun humusarme akkers spoelen de nutriënten te veel uit naar oppervlakte- en grondwater. Onze stelling is dat levende, humusrijke tuinbodems die nutriënten beter vasthouden en met mondjesmaat vrijgeven. Dat is goed voor het milieu maar ook voor plant en tuinier, want je kunt produceren met minder bemesting. Dat moeten we dan natuurlijk ook met z’n allen doen. De Velt-vuistregel is duidelijk (zie ook de 2014-editie van het handboek Ecologisch Tuinieren en Seizoenen nr. 1 en 2 van 2015). Veeleisende gewassen zoals kool en pompoen krijgen een laagje compost van maximaal 1 cm. De ‘magere’ teelten als peulvruchten, wortelen en ui krijgen niets. Waar extra stikstof nodig is, kun je grasmaaisel of plantengier gebruiken. Natuurlijk is het ook slim om –permacultuurgewijs – de aarde met een mulchlaag te beschermen en te voeden. 

Slim omspringen met compost vormt een mooi tweeluik met de centrale boodschap van de nieuwe Velt-campagne om de Lage Landen tegen 2020 pesticidevrij te maken. Boven de grond geen gif, op en onder de grond een beperkte ecologische bemesting: het is de beste manier om de natuurlijke kringlopen hun werk te laten doen en gezonde groenten te telen. Laten we deze kennis effectief toepassen en uitdragen naar alle tuiniers. Milieu en natuur zullen ons dankbaar zijn. Tuinen beslaan 8 procent van de Vlaamse oppervlakte dus daar is wel wat winst te boeken (natuurgebied is amper 2,9 procent). In Nederland liggen die cijfers allicht wat anders, maar ook daar is er een ernstig probleem van overbemesting en kunnen (volks)tuintjes een steentje bijdragen.

Maar waar halen we die compost? Dat is een heikel punt. Vroeger was het eenvoudig: je maakte zelf compost, want hij was nergens te koop. Nu is er een ruim aanbod op de markt, maar de kwaliteit is niet dezelfde als die van de homemade compost. Kieskeurig en met mate kopen is de boodschap. Of beter nog: sluit zelf de kringloop in keuken en tuin, en ga aan het composteren!

Jan Vannoppen
Directeur

 

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen