Je bent hier:

Onze tuin ligt in de wereld

Onze tuin ligt in de wereld

Met zo’n 250 enthousiaste fietsers, waaronder enkele Velters, door weer en wind op de pedalen naar Parijs. Dat was de krachtige wijze waarop de Climate-express afgelopen november aangaf dat we meer dan begaan zijn met klimaatopwarming, dat een wereld zonder fossiele energie mogelijk is, én dat regeringen daar op een serieuze manier mee aan de slag moeten.

Velt legt daarbij de nadruk op een ecologische voedselproductie als onderdeel van de oplossing. Onderzoeken van het Rodale Institute tonen aan dat agro-ecologische  landbouw meer dan 100 procent van de huidige jaarlijkse CO2-emissies kan opnemen. Zo kan landbouw veranderen van een broeikasgasproducent naar een broeikasgasopslag. Een landbouwwijze die CO2 kan opnemen is ook een landbouwwijze die problemen als de watercrisis, extreme armoede en voedselveiligheid aanpakt en het milieu voor de huidige en toekomstige generaties beschermt.

Ik ben niet naïef. Ik weet dat de oplossingen van de klimaattop in Parijs niet volstaan om de klimaatcrisis onder controle te krijgen. Maar ik weet ook, en ik ben er zelfs heel zeker van, dat de wereldwijde basisbewegingen niet klein te krijgen zijn. En zij zijn de aanjagers van de verandering.

Ik ben er ook van overtuigd dat we de strijd uitsluitend zullen winnen als we de krachten van verschillende bewegingen bundelen in een nog krachtiger beweging, met een geïntegreerde aanpak. De Canadese auteur en sociale activiste Naomi Klein zegt: ‘We kunnen niet wachten tot de klimaatcrisis onder controle is voor we al de andere problemen aanpakken zoals ongelijkheid, armoede, migratie en vluchtelingen. Ze zijn allemaal gelinkt.’ Als ecologiste deel ik deze mening voor 200 procent en ik weet dat er heel veel Velt-leden zich op diverse fronten inzetten. Samen eco-actief!

Naomi Klein schreef in het voorjaar van 2015 samen met Canadese burgerorganisaties een ‘Leap Manifesto’, het manifest van de grote sprong die nodig is. Ze hoopt dat er tegen het voorjaar van 2016 overal lokale Leap Manifesto's opduiken en dat de schrikkeldag van 2016 uitgeroepen wordt tot een werelddag voor klimaat en rechtvaardigheid. Ik hoop het met haar. Bij het lezen van het Leap Manifesto zie ik meteen de link in Vlaanderen naar Hart boven hard en in Nederland zijn er ongetwijfeld ook burgerinitiatieven die hierop een antwoord kunnen bieden.

Onze collega vereniging Vluchtelingenwerk Vlaanderen won recent de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2015. Heel terecht overigens: met beide voeten in het veld toont deze beweging een grote openheid naar iedereen die zich inzet voor de vluchtelingen. We stuurden hen onze welgemeende gelukwensen. Maar dat doet meteen de vraag rijzen: ‘Wat doen wij – als ecologische beweging – concreet om vluchtelingen een plaats te geven in onze samenleving?’

Bij Velt kunnen we wellicht iets doen vanuit onze slogan ‘Samen eco-actief’. Rond een gedeelde interesse of zelfs passie, in de tuin of aan de kookpan, elkaar ontmoeten. Het werkt 'natuurlijk', op een naturelle manier. Taalbarrières worden vlotter overwonnen, je hoeft er geen grote diploma's voor te hebben of geen grote socializer te zijn. Het is een goede manier om nieuwkomers op hun gemak te stellen en hen de kans te geven om hun vaardigheden te gebruiken. Dit gebeurt ongetwijfeld al her en der. Laat het ons weten. Samen tuinieren en koken zijn dan eerder een middel dan een doel, waarbij we niet zozeer streven naar de perfecte ecoprei of ecolasagne, maar wel naar hartverwarmend samen bezig zijn. 

Gaan we ervoor in 2016?

Leen Laenens
Voorzitter

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen