Je bent hier:

Peren en wodka

Peren en wodka

Antwerpen, 15 november 2014 - Door de economische blokkade tegen Rusland is er een overschot aan peren. Alternatieve afzetmarkten vinden vormt nu de uitdaging. Dit oogstjaar gaan de peren echter verloren. Telers krijgen de toelating om chemicaliën te gebruiken die de peren sneller laten rijpen en van de boom laten vallen, om ze ter plekke te vernietigen. Daarvoor krijgen ze een financiële vergoeding. Dit gebeurt allemaal opdat de perenmarkt niet zou instorten.

Het perenverhaal legt de vinger op minstens drie milieuthema’s die Velt nauw aan het hart liggen: voedselkilometers, het gebruik van pesticiden, en voedselverspilling. Onze peren reizen naar Rusland en Turkse kersen leggen drieduizend kilometer af om ons te verleiden in de supermarkt. Hoe langer de keten, hoe minder transparant ze is. Als consument zijn we de verbondenheid met onze voedselproductie kwijt. Een duurzamere aanpak schuilt in een directere dialoog tussen consument en producent. Samenwerking is noodzakelijk om te zoeken naar oplossingen die ecologisch, sociaal en economisch haalbaar zijn. Zo brengen Voedselteams, groentemanden en boerderijverkoop beide partijen bij elkaar. Ze verzekeren voor producenten de afzet en spelen in op de vraag van de consument. Zelfplukboerderijen gaan nog verder en laten consumenten mee bepalen wat er op het veld komt en in hun oogstmandje. Zo wordt de productie gedeeld door boer en consument.

Chemicaliën belanden in de lucht, de bodem en het (drink)water en pesticidenresidu’s treft men aan in voedingswaren zoals fruit, groenten, zuivelproducten, vlees en vis. Ze verstoren, zo blijkt uit recent onderzoek, onder andere de hormonale huishouding van onze tieners. Bioboeren weren pesticiden en streven naar diversiteit. Het aantal bioboeren in Europa is in tien jaar tijd verdubbeld. Maar in Vlaanderen vertegenwoordigt de biosector minder dan één procent van de landbouwproductie. Bioforum Vlaanderen pleit voor een aanmoedigingsbeleid om de vraag naar bio te doen stijgen. Daar speelt ook Velt een rol in door ecotuiniers te ondersteunen en nieuwe samentuinen op te zetten zodat iedereen de kans krijgt om een vierkante meter vruchtbaar groen te beheren. Een kleine hoeveelheid peren laten hangen aan de bomen geeft voedsel aan beestjes en komt biodiversiteit ten goede. Tonnen eten verspillen, dat doe je niet, ook niet in tijden van overvloed. Dat is ronduit onethisch.

Velt ondertekende deze zomer de engagementsverklaring ‘Vlaanderen in Actie: samen tegen voedselverlies’. Hoe je thuis met voedsel omgaat, is belangrijk. Diverse verwerkingsmethodes komen van pas om (oogst)overschotten beschikbaar te maken voor de winter. Velt toont met haar gids en workshop Lang Leve de Oogst en haar project Lang Leve de Appel hoe je fruit en groenten inmaakt, door er sap of jam van te maken, door ze te  steriliseren etc. Velt gaat voluit de uitdaging aan: innovatieve alternatieven aanreiken om op een ecologische, vindingrijke en zelfredzame manier om te gaan met oogst(overschotten). Ook door zelf groenten te telen, in eigen tuin of in groep. Dat draagt bij aan een vorm van voedselvoorziening met een ecologische en sociale dimensie. Voedsel wordt door deze initiatieven weer iets van de mensen zelf. Laten we daarop toasten met een zelf bereid perensapje of met een poire Williams waarbij we de peer voor de gelegenheid in wodka laten groeien.

Nadia Tahon
Diensthoofd Kennis Velt

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen