Je bent hier:

Pikt Prins Varken alle grond?

Pikt Prins Varken alle grond?

Antwerpen, 12 februari 2014 - "Eigen eten produceren? U hebt 1.282 m² grond nodig" kopten de kranten de afgelopen dagen. De aanleiding was een studie in opdracht van het Vlaamse departement Landbouw en Visserij, die de vraag stelde "Wat als Vlaanderen haar inwoners met louter Vlaams voedsel wil voeden?". Conclusie: meer grond voor intensieve landbouw. Dat is een analyse die Velt alleszins niet deelt.

De studie jongleert met interessante cijfers. We leren dat de gemiddelde Vlaming 2,8 kg per dag eet en dat hij/zij een tuin van 1.282 m² nodig zou hebben om al dat voedsel te telen. In Nederland loopt dat cijfer zelfs op tot 1.448 m². "Ondenkbaar", zegt de studie. "Twintigers en dertigers moeten het nu stellen met een tuin van gemiddeld 200 m²". 

Het is natuurlijk de land- en tuinbouw die onze dagelijkse kost produceert, op een areaal van vandaag 665.500 hectare. Te weinig voor volledige Vlaamse zelfvoorziening, want volgens de denkoefening is er 808.700 hectare nodig. Daarvan zou 28% gebruikt worden voor plantaardig mensenvoedsel, vooral vetten en granen. Nog volgens de studie, zou liefst 72% van Vlaanderen beplant moeten worden met dierenvoedsel, vooral voor varkens en runderen (resp. 250.400 ha en 216.700 ha).  Het departement komt dan ook tot een erg kort en eenvoudig besluit: "Bij het debat rond lokaal voedsel is het zeer belangrijk dat er voldoende ruimte gevrijwaard wordt om aan landbouw te doen." (sic)

Velt vindt dat uit deze studie heel andere en verdergaande conclusies getrokken moeten worden. Als in theorie 37% van de Vlaamse landbouwgrond aan varkensvoeder opgaat, ga je in de praktijk toch niet doodleuk roepen "Steun de landbouwsector voor hun business as usual!" Want zo houd je prins varken lekker op de troon, naast koning auto. Terwijl de ecologische duurzaamheid blijft achteruit gaan, hier bij ons én in de landen waar het veevoeder vandaan komt. Hier zijn alvast twee conclusies die volgens Velt echt zoden aan de dijk zetten:

  1. De cijfers tonen aan dat onze voedselvoetafdruk naar beneden moet. Dat is haalbaar als we met z’n allen minder vlees gaan eten, wat trouwens een actiepunt is op vlak van volksgezondheid. Daar werkt Velt samen met andere organisaties dagelijks aan: via publicaties, sensibiliseringscampagnes etc. Extra steun vanuit de overheid bij deze opdracht zou erg welkom zijn.  
  2. Zelf voeding telen en verwerken is goed om onze voedselvoetafdruk te verkleinen. Een eigen ecotuin(tje) is immers de kortst mogelijke keten, met beperkte externe inputs en verse, vitaminerijke groenten en fruit als oogst. Daarenboven vergroot het de betrokkenheid van de tuiniers bij de voedselproblematiek en dat is de basis voor echte verandering in consumentengedrag. Velt zet daar op in met handboeken en workshops voor ecologisch tuinieren, en door nieuwe samentuinen te helpen creëren, waar buurtbewoners samen ecotuinieren. 

Met deze standpunten en gezamenlijke eco-actie zet Velt een alternatief neer voor het gangbare denken over land- en tuinbouw. Dat was ook de drijfveer van de Velt-pioniers die 40 jaar geleden vonden dat er dringend actie nodig was tegen het ongebreidelde gebruik van pesticiden en kunstmest in de voedselproductie. 

Die betrachting is er nog steeds, maar daarenboven is er de eis om voldoende plaats te voorzien op het veld én in de stad, om particulieren zoveel mogelijk zelf op een ecologische wijze gezond voedsel te laten telen. Wie weet kunnen we binnen 10 jaar zeggen "Velt is verheugd dat veel landbouwers een perceel ter beschikking stellen of verhuren aan buurtbewoners om te tuinieren in plaats van er maïs als veevoeder te telen."

Jan Vannoppen
Directeur Velt

 

Advertenties

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen