Je bent hier:

178 pesticidenvrije tuinen opengesteld

178 pesticidenvrije tuinen opengesteld

Antwerpen, 9 mei 2014 - 178 ecologische tuiniers stellen hun zonder pesticiden, herbiciden of kunstmeststof onderhouden tuin open tijdens de Velt-ecotuindagen, in het weekend van 31 mei. Dat zijn er zo'n dertig meer dan bij de vorige editie. De bloemenpracht en rijke groente- en fruitoogsten die ze kunnen voorleggen, illustreren dat het zonder chemische hulpmiddelen ook kan, als je maar wilt luisteren en kijken naar de natuur.

Met de Ecotuindagen speelt Velt in op de grote vraag naar informatie over gezond en milieuvriendelijk (moes)tuinieren in de stad en op het platteland. Je ontmoet er dan ook alleen maar blije mensen. De tuiniers tonen graag hun ecologische tuin, de bezoekers mogen zonder schroom rondneuzen en al hun vragen stellen, de sfeer is gezellig en ontspannen. 

Antwerpen koploper

Voor deze editie stellen 178 tuiniers uit Vlaanderen en Nederland hun tuin open. Alle tuinen werden gecontroleerd door Velt-medewerkers en ecologisch bevonden volgens verschillende criteria. In elk geval zijn het tuinen waar geen plaats is voor pesticiden, herbiciden en kunstmeststoffen.

De provincie Antwerpen is dit jaar de koploper, met maar liefst 42 opengestelde tuinen. Oost-Vlaanderen telt er 33, Vlaams-Brabant 16, West-Vlaanderen 15, Limburg 10, Brussel 7 en er is ook een tuin open in Wallonië. De overige tuinen zijn te vinden in Nederland: 30 in Noord- en nog eens 24 in Zuid-Nederland.

Samentuinen in de lift

Ook opvallend dit jaar is het toenemend aantal Samentuinen dat meedoet. Bijna twintig procent (33 tuinen) van de deelnemende tuinen zijn Samentuinen. Dat zijn tuinen waar mensen samen het beheer en onderhoud van de tuin voor hun rekening nemen. In sommige gevallen gaat het ook om sociaal-ecologische projecten waar mensen uit diverse doelgroepen bewust bij elkaar gebracht worden.

De Velt-ecotuindagen gaan door op 31 mei en 1 juni. 178 tuinen in Vlaanderen en Nederland nemen deel. Niet alle tuinen doen beide dagen mee. De openingsuren zijn terug te vinden op de website. In de meeste tuinen is de inkom gratis, in een aantal gevallen wordt een kleine bijdrage gevraagd. Een reeks tuinen zijn ook via fietslussen met elkaar verbonden.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Sponsors

Ecoflora
Tuindagen Beervelde 2019

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen