Je bent hier:

65 maatregelen voor een Vlaamse deeleconomie

65 maatregelen voor een Vlaamse deeleconomie

Brussel, 18 februari 2014 - Als twintig procent van de onderbezette woningen in Vlaanderen via samenhuizen gedeeld werd met andere bewoners, dan zou dit de nood aan 300.000 extra wooneenheden tegen 2030 oplossen. In een stad waarvan de helft van de inwoners gebruikmaken van autodelen, zouden tot vijf keer minder wagens rondrijden. Repair Cafés kunnen tot zeventig procent van defecte toestellen een tweede leven geven.

Dit zijn drie concrete voorbeelden uit het Memorandum Deel de toekomst; 65 maatregelen voor de deeleconomie in een veerkrachtig Vlaanderen dat Bond Beter Leefmilieu (BBL), Netwerk Bewust Verbruiken, Taxistop, Autopia, Samenhuizen, Velt en Voedselteams vandaag voorstellen om beleidsmakers te inspireren en aan te moedigen concrete maatregelen te nemen om de deeleconomie te bevorderen.

Met deze voorstellen wil het middenveld de politiek vragen om haar verantwoordelijkheid op te nemen als facilitator, ondersteuner en regulator van de deeleconomie. Het memorandum bevat 65 concrete en toepasbare voorstellen op het gebied van mobiliteit, voeding, consumptiegoederen en wonen en doet daarnaast aanbevelingen om de fundamenten voor deze cruciale economische innovatie te versterken.

26 miljard dollar

De deeleconomie is gebaseerd op collaboratieve consumptie waarbij het accent ligt op gebruik in plaats van op bezit ofwel: van hebben naar delen. Hierdoor worden goederen en ruimte efficiënter benut. Samenwerking staat centraal: het model is gebaseerd op transacties binnen netwerken van personen en gemeenschappen.

“Voor veel politici, beleidsmakers en bedrijven is deeleconomie nog een vrij abstract onderwerp, maar wie actief is op het terrein in een samentuin, voedselteam, autodeelsysteem, cohousing project of repair café ondervindt zeer duidelijk de diverse voordelen”, aldus Jeroen Gillabel, beleidsmedewerker bij BBL. “Mensen besparen kosten, ze komen in contact met elkaar en ondertussen profiteert het milieu ook mee. Met dit memorandum reiken we de politiek een handvat aan om de positieve impact van de deeleconomie in de samenleving te versterken.”

De deeleconomie is internationaal aan een opmars bezig en het aantal toepassingen blijft groeien: in 2013 bedroeg de wereldwijde omzet van de deeleconomie naar schatting 26 miljard dollar. Het Europees Economisch en Sociaal Comité plaatste het thema recent op de Europese agenda met een rapport aan de Europese Commissie en zelfs het Wereld Economisch Forum besteedt aandacht aan de mogelijkheden.

Uitnodiging

Op vrijdag 28 februari 2014 om 11u15 kunt u kennismaken met de organisaties achter dit memorandum en hun voorstellen tijdens een gedeelde koffie in het Kaaicafé van het Kaaitheater (Sainctelettesquare 18, 1000 Brussel). Wilt u regelmatig nieuws ontvangen over de deeleconomie in Vlaanderen en wat we hierrond ondernemen? Schrijf u dan in op onze mailinglijst via [email protected].


Voor meer informatie kan u terecht bij:

 • Bond Beter Leefmilieu (Jeroen Gillabel - 0486 22 36 84)
 • Netwerk Bewust Verbruiken (Barbara Janssens - 0495 18 22 59)
 • Taxistop (Angelo Meuleman - 0476 477 661)
 • Autopia (Jeffrey Matthijs - 0495 88 34 98)
 • Samenhuizen (Sofie Deberdt - 0486 67 33 31)
 • Velt (Nadia Tahon - [email protected])
 • Voedselteams (Hilde Delbecque - 0488 99 46 02)

U kunt de 65 voorstellen voor een deeleconomie in Vlaanderen nalezen op de website van Bond Beter Leefmilieu.

Sponsors

Tuindagen Beervelde 2019
Ecoflora

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

 • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
 • Leuk welkomstpakket
 • Korting op boeken van Velt
 • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
 • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
 • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
 • Toegang tot het online Seizoenen-archief
 • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen