Je bent hier:

In eigen boezem en koelkast kijken helpt tegen verspilling

In eigen boezem en koelkast kijken helpt tegen verspilling

Antwerpen, 12 september 2013 - Moest er minder voedsel verspild worden, dan zou de wereld een stuk aangenamer en gezonder zijn. De cijfers zijn verpletterend, op wereldschaal wordt een derde van de oogst verspild. Zonder andere schakels in de keten vrij te stellen van verantwoordelijkheid, is het absoluut nodig de consument er over aan te spreken. Vanwaar de nonchalante houding tegenover voedselverspilling en wat kan er aan gedaan worden?

Laatste schakel weegt door

De wereldvoedselorganisatie FAO toont in een mooi filmpje hoe alle schakels van de voedselketen een rol moeten spelen om voedselverspilling tegen te gaan. Maar de rol van de consument weegt door. Hoe verder in de keten, hoe meer afgewerkt het product, hoe groter de milieu-impact. “Als ik bijvoorbeeld een pompoen laat bederven dan is dat jammer, maar via de composthoop wordt ze meteen gerecycleerd. Kant-en-klare pompoensoep kopen en laten bederven in de koelkast is een stuk erger, omdat aan dat product méér energie en verpakkingsmateriaal besteed werd”, zegt Jan Vannoppen, directeur van Velt.

Gedragsverandering noodzakelijk

Universiteit Wageningen berekende dat de consument relatief de grootste verspiller is. Van het totale volume verspild voedsel belandt liefst 45 procent in afvalverbrandingsovens en twee derde van dat afval komt van de consument via het huisvuil. “Het is noodzakelijk stevig in te zetten op gedragsverandering bij de consument. De hoogste prioriteit moet gericht zijn op preventie, via voorlichting in combinatie met andere interventies die gewoontegedrag kunnen doorbreken”, concludeer dit rapport.

“Te gebruiken vanaf…”

Ook in Vlaanderen werd voedselverspilling onderzocht. Daaruit blijkt onder andere dat 1,5 procent van het restafval bestaat uit ongeopende verpakkingen, waarvan 21 procent perfect eetbaar is als we naar de houdbaarheidsdatum kijken. Dit is allicht te wijten aan de gebrekkige consumentenkennis over de data op voedingsproducten. Dat is één van de thema’s op de Velt-studiedag “Te gebruiken vanaf…”, op 23 november in het Vlaams Parlement.

Ook de psychologische aspecten komen aan bod, met inzichten uit voedings- en dieetleer. We weten wel dat te veel en te vetrijk eten niet gezond is, maar toch blijven we kiezen voor ongezonde voeding. Op dezelfde manier blijven we voedsel verspillen terwijl we weten dat de impact op ecologisch, economisch en sociaal vlak hoog is.

De studiedag heeft een hoog doe-gehalte, met een ruilbeurs voor zelfgemaakte jam, confituur, zuurkool, gedroogde appels of andere lekkernijen. “Zelf tuinieren, de oogst verwerken en delen is een prima manier om mensen te sensibiliseren. Als je daarmee bezig bent krijg je meer aandacht en respect voor voedsel en ga je minder verspillen”, zegt Nadia Tahon van de Velt-kennisdienst.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

 

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen