Je bent hier:

Inhuldiging van drie nieuwe Samentuinen

Inhuldiging van drie nieuwe Samentuinen

Velt promoot het concept ‘Samentuinen’. Dat zijn tuinen waar mensen samen ecologisch tuinieren. Dit weekend worden nieuwe Samentuinen ingehuldigd in Leuven, Bree en Schilde. Op al die plaatsen speelde Velt een belangrijke rol bij de aanleg van de tuin en de begeleiding van de tuiniersgroep.

‘Samen’ staat voor diversiteit en voor ‘samen doen’. Jong of oud, rijk of arm, auto- of allochtoon, meer of minder mobiel,… iedereen is welkom. Elke tuinier kan een eigen perceeltje hebben en met de groep de gezamenlijke plekken beheren (paden, tuinhuis, randbeplanting). Op andere plaatsen werkt men gezamenlijk op de volledige oppervlakte.
 
‘Ecologisch’ staat voor de zorgzame omgang met bodem, water, oogst en natuur. De bodem wordt gezond en vruchtbaar door: weinig bewerken, voeden met compost of groenbemesters, beschermen meteen mulchlaag of bodembedekkers. Plantenziekten worden voorkomen door vruchtwisseling, aangepaste rassenkeuze, natuurlijke vijanden, afscherming (insectengaas, vogelnetten) en ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen (als laatste optie).

Drie nieuwe Samentuinen

Het komende weekend worden Samentuinen geopend in Leuven, Schilde en Bree. Op al die plaatsen speelde Velt een belangrijke rol bij de aanleg van de tuin en de begeleiding van de tuiniersgroep. "Ons eerste vruchtjes komen piepen, lekker genoeg om fier te zijn en om je uit te nodigen" zeggen de 40 tuiniers van het Zavelhof in Leuven. Hun feest is op zondag vanaf 14 uur, de Leuvense milieuschepen Mohamed Ridouani knipt het lintje door. De begeleiding door Velt-medewerker Lieven David werd gefinancierd met steun van PDPO (Europese plattelandssteun), de provincie Vlaams-Brabant en Velt vzw.

In Bree opent Jaak Gabriëls zondagvoormiddag ‘De Labbelaer’, waar 9 tuiniers milieuvriendelijk groenten telen, elk op een perceel van 0,9 are. Velt-medewerker  Luc Vanhoegaerden coördineerde in de voorbije maanden, samen met de duurzaamheidambtenaar van de stad Bree, de praktische realisatie van de volkstuin. Gedurende de twee eerste groeiseizoenen wordt vanuit Velt tweewekelijks praktische begeleiding geboden aan de tuiniers in de volkstuin. Hier zijn de financiers de Provincie Limburg en de afvalintercommunale Limburg.net.

Op vrijdagavond opent Yolande Avondroodt, burgemeester van Schilde, de Dodoenstuin. Met steun van het gemeentebestuur en van Velt vzw werd deze historische kruidentuin heringericht en werd een nieuwe vrijwilligersgroep samengebracht om de tuin te onderhouden en bezoekers rond te leiden.

Ruimere context

"Samentuinen passen in een ruimere beweging naar meer ecologische duurzaamheid. Er beweegt vanalles. Zo willen steden klimaatneutraal worden en streven mensen in transitiegroepen naar minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. In beide gevallen is samen ecologisch moestuinieren een interessante activiteit, want het helpt echt, het is nuttig, het brengt mensen samen en het is gezellig", zegt Velt-directeur Jan Vannoppen.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen