Je bent hier:

Limburg.net en Velt hernieuwen samenwerking om groenafval te beperken

Limburg.net en Velt hernieuwen samenwerking om groenafval te beperken

Beringen, 31 mei 2015.  Een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Limburg.net en Velt maakt 70.000 euro per jaar vrij om in de komende drie jaar bijkomende Samentuin-projecten op te starten. Dat maken de organisaties bekend bij de opening van de nieuwe Samentuin De Motten in Beringen op 31 mei. De afvalintercommunale stelt de financiële middelen ter beschikking en doet een beroep op de expertise van Velt – Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren – om de Samentuinen vorm te geven en ecologisch te laten functioneren. Limburg.net doet dat omdat ecologisch tuinieren niet alleen gezonder is, maar ook leidt tot minder afval. In een Samentuin gaan tuiniers aan de slag die er voor kiezen ecologisch te tuinieren – afvalarm en zonder pesticiden en kunstmest – en hun tuin collectief te beheren.  De nieuwe tuin in Beringen start nu, maar wie meer resultaten van ecologisch tuinieren wil zien, kan op 6 en 7 juni terecht op de Velt-ecotuindagen.

Samentuin De Motten in Beringen geeft aan 34 tuinierende gezinnen de kans om ecologisch groenten en fruit te telen, én te ontspannen en elkaar te ontmoeten in een gezonde tuin. Het project is een samenwerking tussen Stad Beringen, Limburg.net, Samenlevingsopbouw Rimo Limburg en Velt. Het is intussen de vijftiende Samentuin die dankzij eerdere financiering van Limburg.net is opgestart. In de loop van 2015 worden er nog drie andere geopend.

Limburg.net

Van groenafval tot compost

Organisch afval is een belangrijke fractie in het afvalverhaal. Om organisch afval te voorkomen en in te perken, zet Limburg.net in op de verwerking van groenafval tot compost, het gebruik van compost én afvalarm tuinieren. De plek bij uitstek om dit in de praktijkte brengen, is de tuin.

Veel mensen tuinieren thuis, maar een gemeenschappelijke plaats om te moestuinieren is niet dikwijls voor handen. Om dit te verhelpen startte Limburg.net enkele jaren terug met een oproep aan gemeenten om nieuwe, gemeenschappelijke moestuinplaatsen te creëren. Daar kunnen mensen samen leren ecologisch en afvalarm te tuinieren. 

Het succes van de oproep en van deze eerdere projecten, overtuigde Limburg.net de financiering verder te zetten en een nieuwe driejarige overeenkomst met Velt af te sluiten. Limburg.net stelt jaarlijks 70.000 euro ter beschikking. Velt zorgt voor de opleiding van praktijkbegeleiders/moestuinspecialisten en ondersteunt de initiatiefnemers met concreet advies bij de opstart, het onderzoek van het perceel, de inrichting van de tuin en dergelijke.

Wie wil kennismaken met de geneugten, voordelen en slimme inzichten van het ecologisch en afvalarm tuinieren, kan tijdens het weekend van 6 en 7 juni gratis terecht in een van de acht Limburgse tuinen die deelnemen aan de Velt-ecotuindagen. Over heel Vlaanderen stellen zo’n 165 ecologische tuiniers hun tuinen open. Details zijn te vinden op www.velt.nu/ecotuindagen


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen