Je bent hier:

Middenveld vraagt meer steun voor agro-ecologische landbouw in Vlaanderen

Middenveld vraagt meer steun voor agro-ecologische landbouw in Vlaanderen

Antwerpen, 12 mei 2014 - Een brede groep maatschappelijke organisaties stelt in een gezamenlijke verklaring dat Vlaanderen in een volgende legislatuur hoognodig werk moet maken om extra in te zetten op agro-ecologische landbouwprincipes. Dat betekent dat er geproduceerd wordt met het ecosysteem en niet ten koste ervan. Dat de consument dit steeds meer verwacht, illustreert bijvoorbeeld de groeiende vraag naar producten uit de bio-landbouw die deze principes reeds zo goed mogelijk toepast.

Het potentieel om onze voedselproductie in Vlaanderen te verduurzamen blijft onderbenut, stellen Bond Beter Leefmilieu, Bioforum, Vredeseilanden, Velt, Wervel, Oxfam en EVA in een open brief. Daarin duiden ze aan waar het schoentje knelt en doen zij drie aanbevelingen om agro-ecologie een haalbare piste te maken voor Vlaanderen. Zo blijken voortrekkers van duurzame landbouwvormen vandaag nog te weinig ondersteund door de overheid. Ze botsen meer dan eens op regelgeving die op maat van gangbare landbouw is gemaakt. Zo is bvb het mestbeleid van vandaag afgestemd op gangbare landbouw, en wordt onvoldoende ingezet op de opbouw van bodemvruchtbaarheid met gebruik van organisch materiaal.

Vlaanderen heeft met het plattelandsontwikkelingsprogramma een instrument in handen waarin zo'n 300 miljoen euro publieke middelen ingezet worden op het verduurzamen van de landbouw. Nieuwe landbouwvormen en hun pioniers hebben binnen dit programma meer ademruimte nodig in hun ontwikkeling en verdienen een bevoorrechte toegang tot de markt. Wil Vlaanderen een voorloper zijn in de omschakeling naar agro-ecologische landbouwsystemen, dan moet gezocht worden naar geschikte vormen van ondersteuning bvb in de vorm van vergoeding voor ecosysteemdiensten. De overheid dient hiervoor een pro-actieve rol op te nemen, wat meer vereist dan een schamele 5 procent van het jaarlijkse budget voor landbouwonderzoek.

Tenslotte vragen de initiatiefnemers om te investeren in een leerplatform dat praktijkervaring van agro-ecologische voortrekkers samenbrengt met wetenschap, maatschappelijke actoren en onderwijs. Bedoeling is dat bruikbare inzichten en kennis hun weg vinden naar de volgende generatie landbouwers.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen