Je bent hier:

Milieu-impact maaltijden daalt met 10% in 'De Valier' en 'Huize Eigen Haard'

Milieu-impact maaltijden daalt met 10% in 'De Valier' en 'Huize Eigen Haard'

Antwerpen, 14 november 2012 - Ecolife en Velt begeleidden gedurende zes maanden twee zorginstellingen bij het verduurzamen van de maaltijden, met de financiële steun van de Provincie Vlaams-Brabant. De resultaten zijn positief en tonen aan dat zelfs op een relatief korte termijn omschakelen naar een meer duurzame grootkeuken mogelijk is: in beide instellingen is men er in geslaagd om te werken met meer seizoensgroenten, terwijl de vleesporties verminderd zijn. Twee maal winst: voor de gezondheid én voor het milieu.

1/3 van onze ecologische voetafdruk is te wijten aan de manier waarop we ons voeden. Het consumeren van vlees, vis en zuivel en de keuze om ook in de winter groenten te eten uit verwarmde serres of uit verre landen weegt zwaar door in de milieubalans. Tegelijkertijd stelt de WereldGezondheidsOrganisatie en de Hoge Gezondheidsraad vast dat we te veel vlees en te weinig groenten en fruit eten. Dat we onze voetafdruk kunnen verminderen met eenvoudige maatregelen bewijzen De Valier en Huize Eigen Haard, twee zorginstellingen in Vlaams-Brabant. Zij verlaagden de milieu-impact van hun keuken elk met ongeveer 10%. Dit resultaat behaalden ze door volgende drie acties uit te voeren:

  Huize Eigen Haard De Valier
1. Minder vlees per maaltijd 140g -> 130g 140g -> 120g
2. Meer vegetarische schotels Elke week 50 van de 950 schotels extra Elke twee weken 100 van de 500 schotels
3. Meer seizoensgroenten 20% meer 20% meer

 
Door 10 of 20 gram minder vlees per maaltijd te serveren, realiseren beide instellingen de grootste milieuwinst. Maar ook het introduceren van volledig vegetarische maaltijden en het aanbieden van meer seizoengroenten leveren een relevante reductie van de milieu-impact op.

Om deze omschakeling mogelijk te maken, kregen beide keukens een kookles van ecokok, Nicola Kersting. Ecocoach Ingrid Pauwels zorgde voor de opvolging en ondersteuning van de keukens. Een praktische gids, de groentekalender, het Handboek Ecologische Voeding van Velt vzw en 5 infofiches rond duurzame voeding boden hierbij houvast. In een gezamenlijk keukenatelier maakten de instellingen kennis met duurzame leveranciers en ecologische producten.

De 2 instellingen gingen elk op hun eigen manier aan de slag en betrokken zowel keukenpersoneel, begeleiders als bewoners bij het project. Dit project toont aan dat het haalbaar is om ook in grootkeukens rekening te houden met milieuaspecten. Bovendien komt dit ook de gezondheid van de bewoners ten goede.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Download het persdossier Duurzame voeding in zorginstellingen

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen