Je bent hier:

Natuurpunt en Velt willen meer leven in Vlaamse tuinen

Natuurpunt en Velt willen meer leven in Vlaamse tuinen

Wonderlijk Wild

13 april 2015 - Met de campagne “Wonderlijk Wild in je tuin” willen Natuurpunt en Velt de Vlamingen warm maken om iets te doen voor de natuur in hun eigen tuin. Tegelijk willen de initiatiefnemers mensen meer plezier laten beleven in hun tuin. Een tuingids met een 11-stappenplan, tuinadviseurs en een groene gorilla moeten hen daarbij helpen.

Ruim acht op de tien woningen hebben een tuin. De oppervlakte van al die tuinen samen bedraagt acht procent van Vlaanderen, dat is meer dan alle natuurgebieden samen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Valerie Dewaelheyns (KULeuven). In tuinen liggen daarom ook grote kansen voor de natuur, vooral op plekken waar weinig natuur is, zoals in steden.

Een bonentipi bouwen, een blotenvoetenpad of een minivijvertje aanleggen: het zijn enkele van de elf eenvoudige stappen die van elke tuin, hoe klein ook, een klein paradijs kunnen maken. Natuurpunt en Velt willen kinderen en volwassenen ook tonen dat er veel plezier te beleven is in een tuin vol vlinders, bijen en egels. Mascotte voor de campagne is de “Groene Gorilla”, een creatie van Emma De Swaef en Marc James Roels, de bedenkers van het bekende stressmannetje van De Lijn.

Op de website www.wonderlijkwild.be vinden deelnemers informatie, tuinadvies en een overzicht van de workshops, beurzen en activiteiten die dit voorjaar en deze zomer georganiseerd worden in het kader van de campagne.

Bijenhotels

In samenwerking met De Standaard geven Natuurpunt en Velt vandaag 1000 bijenhotels weg. Zo kunnen minstens 1.000 Vlaamse tuinen een thuis bieden aan solitaire bijen. Die doen het zorgwekkend slecht in Vlaanderen: één op drie overleeft de winter niet.

De hotels werden gebouwd door arbeiders van de sociale werkplaats van Natuurpunt in Ekeren. De hotels zijn in stevig FSC-hout gemaakt en werden uitvoerig getest door bijenexperts.


Voor meer informatie

Natuurpunt is de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en telt 95.000 leden. De vereniging werkt aan meer en betere natuur voor iedereen. In natuurgebieden, maar ook daarbuiten.Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) geeft ecologisch leven vorm in huis, tuin en daarbuiten. In Vlaanderen en Nederland telt Velt ruim 14.500 leden en 120 lokale groepen. Met deze campagne hopen beide organisaties deelnemers aan te trekken die met weinig tijd en moeite toch meer natuur en plezier in hun tuin willen.

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen