Je bent hier:

Niet onknappe Belgische perzik zkt… naam

Niet onknappe Belgische perzik zkt… naam

Berchem, 31 augustus 2015 – Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, is op zoek naar een naam voor een nieuw perzikras. Hierbij rekent ze op de inspiratie van fruitliefhebbers, die (vanaf donderdag 3 september) suggesties kunnen insturen via de website en sociale media. De nieuwe perzik, met een behoorlijk hoog suikergehalte en een goudachtige pastelkleurige donshuid, is een primeur voor ons land.

“Eén kans op een miljoen dat zoiets gebeurt.” Fik Denissen, Velt-lid en eigenaar van deze nieuwe perzik, had niet verwacht dat hij na 35 jaar fruit telen nog zoiets zou meemaken. “Ik kan het niet geloven. Ik dacht eerst dat het abrikozen waren, maar verder onderzoek wees uit dat het meer dan waarschijnlijk een kruising is tussen een witte perzik en de Grosse Mignonne, die mijn overgrootouders teelden op het Eksterlaar in Deurne-Zuid.”

Lichte wijnsmaak

Bijzonder is het zeker, maar wat maakt deze nieuwe perzik zo speciaal? “De perzik heeft een behoorlijk hoog suikergehalte (14%) en de kleur en stevigheid van het vruchtvlees – met een lichte wijnsmaak – zijn bijzonder. Ook de groeikracht van de boom, in vergelijking met de twee andere rassen waaruit hij zo goed als zeker is ontstaan, is opmerkelijk.”

Hoe de perzik uiteindelijk zal smaken, valt verder af te wachten aangezien alles nog in een beginfase zit. “Daarom dat we ze ook aan een smaakjury willen voorschotelen.”

#PerzikZktNaam

Om de perzik een echte identiteit te geven, roept Velt alle fruitliefhebbers op om naamsuggesties in te sturen. Dat kan vanaf donderdag 3 september via www.velt.nu/perzik-zoekt-naam of via sociale media onder #PerzikZktNaam. Uit alle inzendingen kiest Velt vijf overblijvers waaruit het publiek de definitieve naam kiest.

Smaakjury keurt perzik (Foto: Aikon Producties)

Smaakjury keurt perzik (Foto: Aikon Producties)

Smaakjury keurt perzik (Foto: Aikon Producties)

(C) Foto's: Aikon Producties

Sponsors

Tuindagen Beervelde 2019
Ecoflora

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen