Je bent hier:

Tuinieren hoeft niet duur te zijn

Tuinieren hoeft niet duur te zijn

Antwerpen, 10 november 2011 - De grote media-aandacht maakt koken en tuinieren hip maar geeft al te vaak het signaal dat er allerlei dure spullen gekocht moeten worden. Koken en tuinieren zijn echter democratische hobby’s bij uitstek. Velt wil dat ook zo houden en organiseert voor de vijftiende keer een samenaankoop van biozaden. Die is goed voor ruim 20.000 zakjes zaaigoed en een hoop tuin- en keukenplezier.

Zelf je pompoenen telen, kruiden en robuuste groenterassen zaaien, een bloemenweide aanleggen om bijen en vlinders te verwennen? Het kan en het is volop genieten voor wie graag de handen uit de mouwen steekt. Bovendien hoeft het niet eens veel te kosten … als je het zelf doet. Velt steekt een handje toe, met een samenaankoop van biozaden van onder andere heel wat met uitsterven bedreigde groenterassen. Wie deze zaden koopt, helpt om de genetische diversiteit van onze voedingsgewassen in stand te houden en steekt meteen de biologische telers van zaai- en pootgoed een hart onder de riem.

"Dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers kunnen we meer dan 20.000 zakjes zaad verspreiden. Dit jaar is er speciale aandacht voor kruiden, die soms heel decoratief zijn en weinig werk vragen. Als je het goed aanpakt ten minste. Hoe je dat doet, kun je leren bij Velt. We publiceerden het handige boekje Sierlijk en kruidig, omdat er in de massa kruiden- en tuinboeken weinig praktische uitleg staat over de teelt zelf", zegt Velt-directeur Jan Vannoppen.

Velt is blij met de media-aandacht voor tuinieren en koken, maar wijst op het gevaar van overdreven commercialisering. Jan Vannoppen: ‘Reclame, boeken en televisieprogramma’s over koken en tuinieren mikken op de middenklasse en geven net iets te gemakkelijk het signaal dat er van alles en nog wat gekocht moet worden om succesvol te zijn in keuken en tuin. Zo lijkt het alsof je tuin- of kookhobby een heleboel geld kost. Maar actief zijn in keuken en tuin is altijd iets voor gewone mensen geweest. Dat moet en kan zo blijven, en een ecologische aanpak helpt je te besparen.’

Het publiek kan deze boodschap wel smaken, want er zijn momenteel ruim 13.500 gezinnen aangesloten bij Velt en dat aantal stijgt maand na maand. Wie tussen 15 november en 8 december zaden bestelt via de website www.biozaden.be en Velt-lid wordt, krijgt een fikse korting. De zaden zijn het hele jaar door beschikbaar, ook voor niet-leden, dankzij de samenwerking met Biosano.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Sponsors

Tuindagen Beervelde 2019
Ecoflora

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen