Je bent hier:

Tuinieren zonder pesticiden? Ja, het kan!

Tuinieren zonder pesticiden? Ja, het kan!

Berchem, 25 april 2017 - Pesticidegigant Monsanto manipuleert onderzoeken en betaalt wetenschappers om hun naam onder zogezegd wetenschappelijke artikels te plaatsen. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, juicht de enorme verontwaardiging toe. ‘We roepen iedereen op om pesticiden te bannen uit de tuin’, zegt Barbara Creemers, campagnecoördinator 2020pesticidevrij bij Velt. ‘En het goede nieuws is: Velt toont graag hoe het anders kan.’

Voorkomen is beter dan genezen

Velt wil dat tegen 2020 iedereen kan genieten van pesticidevrij groen en trekt daarom aan de kar van een campagne die pesticiden uit de winkelrekken wil. ‘We tonen al meer dan 40 jaar dat tuinieren zonder pesticiden perfect mogelijk is’, legt Creemers uit. ‘Je kunt heel veel preventief doen. De beste tip:  vermijd onbedekte grond. Zet plantjes die je wel ziet zitten op plaatsen waar anders onkruid gaat woekeren. In de moestuin kan je mulchen (de grond bedekken met organisch materiaal). Paadjes, oprit en terras beperk je ook best tot de oppervlakte die je effectief gebruikt. Veeg of borstel die een keer per week en zo krijgt onkruidgroei geen kans. (Meer informatie over paadjes, terrassen en opritten vind je hier.)

Ziekten en plagen

Ook tegen ziekten en plagen kan je preventief werken. Denk goed na over welke planten je waar zet. Nuttige insecten kunnen veel probelemen in jouw plaats oplossen. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen zijn bijvoorbeeld natuurlijke vijanden voor bladluizen en andere ongewenste insecten.

Je kunt ze aantrekken door te zorgen voor veel bloeiende planten, struiken of loofbomen.  Maai maar een stukje van je gazon en laat in een ander deel het gras hoger groeien. In die lange stukken gras vinden nuttige insecten immers voedsel en een schuilplaats.

(On)kruid verwijderen

Toch last van (on)kruiden? Dan zijn er een paar eenvoudige manieren om ze te verwijderen. Door te wieden verwijder je zowel bovengrondse delen van de plant als de wortel. Een voegenkrabber

kan helpen om snel de begroeiing uit de voegen van verhardingen te krijgen. Maaien lijkt op het eerste zicht enkel bovengrondse delen van de plant te verwijderen. Maar door dit herhaaldelijk te doen, put je de wortels zo sterk uit dat ze niet mee kunnen uitlopen en de plant uiteindelijk sterft. Let op met onkruiden die zichzelf uitzaaien: verwijder die exemplaren voordat ze de kans krijgen om zich te verspreiden.  Een stevige borstel kan trouwens helpen voor het verwijderen van jonge kruiden.

Thermische onkruidbestrijding betekent dat je met een brander of met heel heet water een hittestoot geeft aan de planten, waardoor de celwanden barsten en de plant sterft. Branders werken op gas, maar met enkele logische voorzorgsmaatregelen zijn ze perfect veilig om te gebruiken: zorg ervoor dat je niet te dicht bij andere borders komt en verwijder droge bladeren om brandgevaar te vermijden. Maar ook zonder gasbrander kan je de thermische onkruidbestrijding toepassen: met heet water van de aardappelen of de pasta krijg hetzelfde resultaat. Tegen algen- en mosgroei ten slotte helpt borstelen met scherp zand. (meer info: hier, hier en hier)

Je kijk op onkruid

Neem nu een paardenbloem. ‘Some see a weed, some see a wish’, zeggen ze in het Engels. Wat voor de ene persoon een vervelend onkruid is, is voor kinderen een uitgelezen kans om een wens te doen. Het zou  niet slecht zijn als we wat meer als kinderen naar onkruiden zouden kijken. Of de waarde van de planten in de keuken zouden zien. Wist je bijvoorbeeld dat je van paardenbloempjes heerlijke gelei of limonade kan maken? Of pesto van zevenblad? (meer informatie)


Hoe pesticidevrij tuinieren in de praktijk werkt, ontdek je in 200 tuinen tijdens de ecotuindagen op 3 en 4 juni. Alle informatie op www.ecotuindagen.nu 

Perscontact: Barbara Creemers - [email protected] - 0497803575

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen