Je bent hier:

Velt geeft voorzichtige aftrap van het moestuinseizoen

Velt geeft voorzichtige aftrap van het moestuinseizoen

Antwerpen, 5 maart 2015 - Je hebt geduldige en ongeduldige tuiniers en dat manifesteert zich bij de eerste zonnige dagen. Tot nu toe kon je binnen al wel een en ander zaaien en buiten wat snoeiwerk doen. Maar dit weekend wil menig tuinier de handen in de aarde steken.

Wanneer beginnen in de tuin?

Zoals elk jaar ziet Velt begin maart een eerste piek in tuinvragen die binnenkomen via mail of telefoon. Maar ook in onze Facebook-groep vuren leden vragen op elkaar af, zoals “Wanneer mag je de zonnebloem zaaien?”.

“Vaak moeten we mensen vragen nog wat geduld uit te oefenen alvorens in de tuin te beginnen”, zegt Velt-moestuinmedewerker Frank Petit-Jean. “Op dit moment kan je wel al starten met de voorbereidingen voor een goed moestuinjaar.  Zo kan je de winterbedekking van de plantenbedden al halen, zodat de aarde kan opwarmen."

"Belangrijk om weten is dat je op lichte zandgrond wel al sneller kan beginnen dan op een zware, natte kleigrond. En waar de grond voldoende droog en opgewarmd is, kan je al erwten of tuinbonen zaaien.”

Tuinkalenders

Handige instrumenten zijn alvast de twee tuinkalenders van Velt. De ene volgt de dagen van het jaar, de andere kijkt naar de ontwikkeling van de natuur. “Door te kijken naar wilde planten kan je inschatten wat je buiten kan planten of zaaien. In jaren dat de seizoenen overhoop liggen helpt dat. Als sleutelbloemen bijvoorbeeld bloeien, dan kan je de eerste sla in open lucht planten en dat is normaal gezien pas in april.”


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen