Je bent hier:

Velt wint Prijs voor het Vrijwilligerswerk

Velt wint Prijs voor het Vrijwilligerswerk

Antwerpen, 20 mei 2010 - Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, is erg blij met de Prijs voor het Vrijwilligerswerk. Velt krijgt de prijs voor het project 'Bewegingscoaches', waarbij vrijwilligers opgeleid worden om de 87 bestaande Velt-afdelingen en nieuwe Velt-groepen te begeleiden.

"Veel van onze 800 vrijwilligers zijn echte specialisten in ecologisch tuinieren en ecologische voeding", zegt Velt-directeur Jan Vannoppen. "Ze gebruiken hun kennis en ervaring om toffe lokale activiteiten op te zetten, zoals de ecotuindagen op 5 en 6 juni. Maar naast keuken en tuin is er een derde belangrijk thema: organisatieontwikkeling. We willen de vereniging dynamisch houden, vol van beweging, zodat ze mee evolueert met de noden en de mogelijkheden van onze samenleving. Dat gaat niet vanzelf, het moet goed gecoached worden en er zijn veel helpende handen voor nodig. Vrijwilligershanden dus, en die nieuwe vrijwilligers noemen we bewegingscoaches."

Carine De Lille, projectcoördinator 'bewegingscoaches': "Deze prijs is het bewijs dat Velt in trek is bij de “nieuwe vrijwilliger”, een type vrijwilliger die zich graag wil inzetten, maar dat liefst heel gericht rond een thema dat hem of haar aanspreekt, met goed omlijnde taken. Een mooi voorbeeld zijn “De Stadspotters”, een nieuwe groep in Antwerpen die het tuinieren in potten promoot. Deze nieuwe vrijwilligers een plek geven in de groep van “klassieke vrijwilligers” die soms al 30 jaar verknocht zijn aan Velt en er veel van hun tijd in steken, het is één van de uitdagingen voor onze bewegingscoaches."

De opleiding tot bewegingscoach startte in mei. De vrijwillige coaches leren er de verschillende types van teamwerkers kennen. Na een vierdaagse opleiding, gespreid over twee maanden, hebben de coaches dit helemaal in de vingers. Samen met collega-coaches leren ze op een praktische manier vrijwilligers verenigen, ondersteunen en begeleiden. De opleiding is al gestart met twintig mensen en gebeurt in samenwerking met Stichting Lodewijk de Raet. Naar aanleiding van de Prijs voor het Vrijwilligerswerk wil Velt nog een aantal plaatsen bij creëren, wie interesse heeft kan zich aanmelden tot uiterlijk 26 mei.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen