Je bent hier:

Zelfontplooiing door tuinieren, op de Velt-ecotuindagen, 1 en 2 juni

Zelfontplooiing door tuinieren, op de Velt-ecotuindagen, 1 en 2 juni

Antwerpen, 24 mei 2013 - Regen of geen regen, op de Velt-ecotuindagen ontmoet je elk jaar blije mensen. De tuiniers tonen graag hun ecologische tuin, de bezoekers mogen zonder schroom rondneuzen en al hun vragen stellen, de sfeer is gezellig en ontspannen. Met dit initiatief speelt Velt in op de grote vraag naar informatie over gezond en milieuvriendelijk (moes)tuinieren in de stad en op het platteland. Het lijkt wel of iedereen zich de vraag stelt ‘Is tuinieren iets voor mij?’ en de mogelijkheden aftast. De diversiteit in het hobbytuinieren neemt toe, dankzij twee drijvende krachten: de noden van de mensen en het feit dat we anders gaan wonen dan vroeger.

Voor elk wat wils

Met een tuin kun je diverse noden tegelijk dienen. De verse groenten, kruiden en het fruit blijven op zich belangrijk, maar moderne tuiniers halen ook voldoening, plezier en rust uit hun tuinarbeid, zelfs bij slecht weer of als het echt zweten is. “Vergelijk het met de jogger die het ook in de regen volhoudt”, zegt Velt-directeur Jan Vannoppen. Voor anderen is tuinieren onderdeel van de opvoeding van hun kinderen of kleinkinderen. Velen zijn ook overtuigd van een hoger doel: die tuiniers willen met hun tuinhobby bijdragen aan een meer sociale en ecologische samenleving. 

Elk huis een (moes)tuintje?

Vlaanderen verstedelijkt en dat heeft impact op de tuincultuur. Wonen is duur, de tuinen worden kleiner en ontbreken soms helemaal. Maar dankzij vernieuwing op vlak van tuinieren wordt het toch mogelijk de meeste tuindromen te realiseren. Jan Vannoppen: “Wie enkel een koertje, balkon of plat dak heeft, staan we bij met ons advies voor tuinieren in potten en bakken. Het vergt extra kennis en aandacht, vooral uitdroging of net een teveel aan water kan een probleem zijn voor groenten in potten. Daarom raden we ook in de stad de teelt in volle grond aan waar het kan. Vaak met succes, want het klimaat is er gematigder dan op de buiten. Er staan dit jaar weer enkele prachtige stadstuintjes open tijdens onze Ecotuindagen.” 

Samen sterk

In groep ecologisch tuinieren is nog zo’n trend. Dit is iets voor mensen die thuis echt geen plaats hebben en tegelijk graag samenwerken aan een project. Want al heeft in een samentuin elk een eigen perceeltje, de nadruk ligt er op het samen zorg dragen voor dat stuk land. Zo wordt het een mooie, natuurlijke en gastvrije plek. Op dit moment ondersteunt Velt een dertigtal samentuinen in Vlaanderen, waarbij naar schatting 360 gezinnen betrokken zijn. 

Tijdens de Ecotuindagen staan er samentuinen open in Antwerpen, Kortrijk, Brussel, Leuven en Tongeren. Voor het werk aan deze samentuinen werd Velt genomineerd voor de ‘Grote Prijs Voor Toekomstige Generaties’, die op 11 juni uitgereikt wordt. “We hopen op zon en veel volk tijdens de Ecotuindagen, en als we dan de week erna die prijs winnen, is het helemaal feest”, klinkt het bij Velt. 


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Voor de Ecotuindagen krijgt Velt de steun van de Watergroep, Pidpa en Ecostyle

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen