WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Wat doe je tegen ritnaalden en emelten?

Wat doe je tegen ritnaalden en emelten?

Als jonge plantjes op één nacht afgebeten worden van hun wortel, dan heb je wellicht ritnaalden (larven van de kniptor) en emelten (larven van de langpootmug) in je moestuin. Hun soms massale aanwezigheid is meestal te verklaren door verterende graszoden, typisch voor een pas ontgonnen moestuin.


Vangen

 • Neem enkele aardappelen en snij ze doormidden;
 • Leg de aardappelen met de doorgesneden kant op de naakte bodem bij valavond;
 • 's Anderendaags zul je zien dat emelten, ritnaalden, slakken, en andere vreters in de aardappel zitten.

Preventie

Laat je kippen tijdelijk of plaatselijk los in de tuin. Een verplaatsbaar ren is hierbij heel handig. Ze krabben en pikken de meeste beestjes gratis uit je grond, zeker als je nog wat helpt met je (woel)riek.


Bestrijding

 • Emelten: 1 kilogram havermout en 100 ml Spruzit of 780 ml Pyrethro Pur verdelen over de aangetaste bodem strooien.
 • Ritnaalden: 10 liter water, 100 ml Spruzit (pyrethrum + PPO) of 780 ml Pyrethro Pur (pyrethrum en raapzaadolie) en 1 kilogram aardappelzetmeel uitgieten over de aangetaste bodem
  • 's Avonds toepassen omwille van de lichtgevoeligheid van pyrethrum. Uitgieten met een gieter : +/- 50 m²
  • Aardappelzetmeel gebruiken omwille van het andere eetgedrag van de ritnaalden ten opzichte van emelten. De aardappelzetmeel moet de lokstof zijn die de ritnaalden naar boven lokt.

Met de bestrijding van emelten heb je altijd goede resultaten.  Met de bestrijding van ritnaalden krijg je wisselende resultaten, afhankelijk van de aantastingsgraad en diepte waarop de ritnaalden zich bevinden.

Pyrethrum is niet selectief waardoor ook nuttige insecten gedood worden. Daarom vindt Velt dat het voor de ecologische tuinier enkel te verantwoorden is in uiterste nood, bijvoorbeeld bij een plotse aantasting van bladluizen op sla tijdens enkele zwoele zomerdagen. In andere gevallen gebruik je het product beter niet.

Preventief gebruik is altijd nutteloos, want na 48 uur is het immers afgebroken. Als je toch een product op basis van pyrethrum kiest, neem je er best één zonder pyperonylbutoxide (PBO) als synergist. Door het toevoegen van PBO aan pyrethrum krijgt het mengsel een veel sterkere werking dan het insecticide of PBO apart.

In de handel vind je bijvoorbeeld Pyrethro-Pur van ECOstyle, een mengsel van pyrethrum met koolzaadolie als synergist. Wel enkel te gebruiken als andere middelen falen.


Meer weten over ecologisch moestuinieren?

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

Waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar krijg je ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid