Met het samenkookproject wil Velt de komende jaren mensen motiveren en inspireren om samen te koken met oogst(overschotten) van de bioboer en/of de (samen)tuin. Waarom? Omdat samen koken en eten meer is dan koken en eten: het is een eeuwenoud ritueel dat mensen verbindt en van een basisbehoefte een echt feest maakt.
Samenkoken is een socio-ecologisch project waarbij een groep mensen regelmatig samen een maaltijd bereidt of voedsel verwerkt volgens de ecologische principes. En dit met oogst(overschotten) van de bioboer en/of de (samen)tuin in de buurt.
In dit verhaal leggen we de nadruk op duurzaam kokkerellen. Koken met wat het seizoen, de oogst of je tuin je biedt, vraagt echter de nodige flexibiliteit en creativiteit. Daarom ontwikkelden we een nieuwe kookmethode: improvisatiekoken. Bij uitstek is dit de meest ecologische kooktechniek, omdat je niet vertrekt van een vooraf bepaald recept. Zo gaat veel minder voedsel verloren.
Heel wat voedsel gaat verloren tussen veld en bord. Boeren en bedrijven gooien voedsel weg omdat het niet langer voldoet aan de marktnormen. Maar eigenlijk kun je veel van deze ‘minderwaardige producten’ nog perfect gebruiken in de keuken. Met ons samenkookproject willen we deze verspilling tegengaan. Dit is een winwin op korte en lange termijn:
In 2013 en 2014 organiseerden we een aantal volkskeukens in Antwerpen. Dit kaderde binnen een project rond voedselverspilling (Indaver-KBS). We kookten met biologische voedseloverschotten en lokale producenten en maakten – naar aanleiding van deze volkskeukens – een handleiding om samen te koken en voedselverspilling tegen te gaan.
Intussen begonnen steeds meer kookliefhebbers samen maaltijden te bereiden met oogst(overschotten) uit de tuin. Dit motiveerde ons om een kader te maken voor groepen die een samenkeuken wilden oprichten. Want koken voor meer is meer dan koken: je hebt kennis en vaardigheden nodig om een evenwichtige maaltijd te bereiden voor een groep.
Velt ontwikkelde daarom een begeleidingstraject dat groepen mensen in Vlaanderen opleidt en begeleidt om in hun buurt samen te koken.Dit voorjaar werden vijftien ecokoks, echte coaches voor de samenkeukens, klaargestoomd. Zij geven workshops en begeleiding op maat aan de opstartende samenkeukens. In de zomer van 2016 organiseerden zij al een heus samenkookfestival.
(C) Foto's: Aikon Producties
(C) Foto's: Aikon Producties