Je bent hier:

Samentuinen

Samentuinen

Coronaproef samentuinen, hoe doe je dat?

Het sociale leven moet weer even op de rem. Gelukkig kan je nog naar je samentuin om te tuinieren. Hierbij gelden er enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen. We geven je ze graag mee.  - laatste update: 28/10/2020

 

5 redenen om samen te tuinieren

In de warme zomer van 2019 ging de Standaard op zoek naar vijf goede redenen om samen te tuinieren. De redactie vond ze in de samentuin Ganzenhofkes in Duffel. Kijk je mee? 

Buurten op den buiten - oproep

Met de oproep “Buurten op den Buiten” ondersteunen de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij bewoners met een concreet project voor hun buurt of dorp. Het gaat om projecten die de kwaliteit van het leven in een dorp of buurt verbeteren en de contacten bevorderen tussen een ruime en diverse groep van bewoners.

Nederland is een ecologische Samentuin en Velt-werkgroep rijker

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar op 17 oktober werd in het Brabantse Sprang-Capelle (Nederland) het startsein gegeven voor een ecologische samentuin.

10 nieuwe samentuinen op komst

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Joke Schauvliege maakt bekend dat 19 projecten in Vlaanderen een subsidie krijgen voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. In deze 19 tuinen staat de samenwerking met jongeren of de welzijnssector centraal.

Sociale dynamieken in buurtmoestuinen

In groep groenten kweken, getuigt van zin in sociaal engagement. Maar soms wordt een collectieve moestuin voorgesteld als de mirakeloplossing om sociale cohesie te creëren. Is dat wel zo? In opdracht van Vicinia, kennisplatform voor buurten, ging antropologe Anastasia Van den Bossche op zoek naar praktijkverhalen. Deze zijn nu gebundeld in een gratis publicatie.

Groepsvorming in de samentuin

Op 23 juni bezochten we vijf samentuinen in de provincie Antwerpen. Hierbij hadden we diverse vragen over groepsvorming in het achterhoofd. Hoe verwelkom je nieuwe tuiniers het best? Op welke manier neemt de groep beslissingen? En welke groepsactiviteiten zijn er onmisbaar? Iedereen tuin gaat er anders mee om. Hoe ze dat doen lees je in het verslag.

Samen zaden aankopen met de Velt-zadenactie

Midden november start de groepsaankoop voor biologische zaden en plantgoed. Voor de samentuinen van Velt is het moment om samen met je medetuiniers te bekijken hoe het met de zadenvoorraad staat. Een leuk moment om de oogst van het voorbije jaar te bespreken en plannen te maken voor volgende jaar. Wil je weten hoe je zo'n groepsaankoop in de samentuin best aanpakt? Lees dan hier verder. 

Samentuinen in opmars

Eind mei lanceerde Vlaams minister Joke Schauvliege een oproep voor de uitbouw of uitbreiding van nieuwe samentuinen en volkstuinen. Maar liefst 32 projecten dienden een aanvraag in. 16 projecten krijgen deze week een vervroegd kerstcadeau. Ze ontvangen een subsidie voor de aanleg en inrichting van nieuwe samentuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande samentuinen. In deze 16 tuinen staat de samenwerking met jongeren of de welzijnssector centraal.

Samentuinen getuigen

In Seizoenen brengen verschillende samentuinen graag hun verhaal. Wil je weten hoe andere samentuinen aan de slag gaan met composteren, materiaalgebruik of het samenkoken? Laat je inspireren door de vijf nieuwe getuigenissen.

Sponsors

Huis van Haaz
Behaag je tuin

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid