Je bent hier:

Samentuinen

Samentuinen

10 nieuwe samentuinen op komst

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Joke Schauvliege maakt bekend dat 19 projecten in Vlaanderen een subsidie krijgen voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. In deze 19 tuinen staat de samenwerking met jongeren of de welzijnssector centraal.

Sociale dynamieken in buurtmoestuinen

In groep groenten kweken, getuigt van zin in sociaal engagement. Maar soms wordt een collectieve moestuin voorgesteld als de mirakeloplossing om sociale cohesie te creëren. Is dat wel zo? In opdracht van Vicinia, kennisplatform voor buurten, ging antropologe Anastasia Van den Bossche op zoek naar praktijkverhalen. Deze zijn nu gebundeld in een gratis publicatie.

Groepsvorming in de samentuin

Op 23 juni bezochten we vijf samentuinen in de provincie Antwerpen. Hierbij hadden we diverse vragen over groepsvorming in het achterhoofd. Hoe verwelkom je nieuwe tuiniers het best? Op welke manier neemt de groep beslissingen? En welke groepsactiviteiten zijn er onmisbaar? Iedereen tuin gaat er anders mee om. Hoe ze dat doen lees je in het verslag.

Samen zaden aankopen met de Velt-zadenactie

8 november start de groepsaankoop voor biologische zaden en plantgoed. Dit is het moment om samen met je medetuiniers te bekijken hoe het met de zadenvoorraad staat. Een leuk moment om de oogst van het voorbije jaar te bespreken en plannen te maken voor volgende jaar. Wil je weten hoe je zo'n groepsaankoop in de samentuin best aanpakt? Lees dan hier verder. 

Samentuinen in opmars

Eind mei lanceerde Vlaams minister Joke Schauvliege een oproep voor de uitbouw of uitbreiding van nieuwe samentuinen en volkstuinen. Maar liefst 32 projecten dienden een aanvraag in. 16 projecten krijgen deze week een vervroegd kerstcadeau. Ze ontvangen een subsidie voor de aanleg en inrichting van nieuwe samentuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande samentuinen. In deze 16 tuinen staat de samenwerking met jongeren of de welzijnssector centraal.

Samentuinen getuigen

In Seizoenen brengen verschillende samentuinen graag hun verhaal. Wil je weten hoe andere samentuinen aan de slag gaan met composteren, materiaalgebruik of het samenkoken? Laat je inspireren door de vijf nieuwe getuigenissen.

Verslag trefdag samentuinen 2017

Op 28 januari vond de vijfde trefdag samentuinen plaats in Gent. Tijdens de workshops werd ingezoomd op diverse onderwerpen: van fruitbomen in de samentuinen tot het betrekken van meer vrijwilligers. Hieronder vind je een uitgebreid verslag van de dag. 

14 nieuwe samentuinen op komst

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Joke Schauvliege maakte bekend dat 25 projecten in Vlaanderen subsidie krijgen voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. In deze 25 tuinen staat de samenwerking met jongeren of de welzijnssector centraal.

 

Duurzaam tuinieren doe je met duurzame materialen

Al heel wat tuiniers doen het voortaan ecologisch. En als je nog duurzamer wilt tuinieren, dan kies je best voor duurzame materialen. In samentuin De Craenhofkens in Leopoldsburg mijden ze bijvoorbeeld plastic, pvc, geïmpregneerd hout en geverfd tuingereedschap.

Deeltuinen: samentuinen in het klein

Eind 2013 geleden lanceerde KVLV het concept deeltuinen. In een deeltuin stelt een tuineigenaar zijn tuin open voor een tuinier om samen de tuin te onderhouden. Met dit project wil KVLV tuineigenaars voor wie de tuin te groot geworden is in contact brengen met tuinliefhebbers zonder tuin. 

 

Nu te koop

Sponsors

Ecoflora
Steun de crowdfunding Not Your Bee

Ledenvoordelen

Word lid

Ontvang Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat recepten en praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen