Je bent hier:

Samentuinen als afvalpreventie

Samentuinen als afvalpreventie

De intercommunale Limburg.net focust op afvalpreventie. Ze wil dat er zo weinig mogelijk afval is en organiseert daarom preventie- en sensibiliseringsacties. Ook probeert ze afval zoveel mogelijk op de plaats waar het ontstaat te houden en ter plekke te verwerken.

Om organisch afval te voorkomen zet Limburg.net in op de verwerking van groenafval tot compost, het gebruik van compost én afvalarm tuinieren. De plek bij uitstek om dit in de praktijk te brengen is de tuin, en meer bepaald in een gemeenschappelijke tuin of samentuin.

Vanuit onze ecologische visie op tuinieren beschouwen we organisch materiaal als input in de tuin. En samentuinen zijn zowat een uitvinding van Velt. De combinatie van die invalshoeken maakt dat er sinds 2006 een intensieve samenwerking is tussen Limburg.net en Velt. 


Van compostmeesters tot moestuinschakels

Velt verzorgde in opdracht van Limburg.net de opleiding 'Van compostmeesters tot moestuinschakels'. Moestuinschakels zijn praktijkgerichte moestuinspecialisten die tuiniers duidelijk maken hoe compost in de tuin nuttig gebruikt kan worden. Eind oktober 2008 waren er zo 57 Moestuinschakels in Limburg opgeleid.

Veel mensen tuinieren thuis. Een gemeenschappelijke plaats om te tuinieren is niet dikwijls voorhanden. Om dit te verhelpen startte Limburg.net met een oproep aan gemeenten om nieuwe, gemeenschappelijke moestuinplaatsen te creëren. Daar kunnen mensen samen leren ecologisch te tuinieren. Die oproep was en is nog steeds succesvol.


Advies, vorming en praktijkbegeleiding

Op vraag van Limburg.net ondersteunt Velt de initiatiefnemers van zulke samentuinen met concreet advies, vorming en praktijkbegeleiding. Concreet levert Velt advies bij de opstart, onderzoek van het perceel, advies bij de inrichting, begeleiding van de tuiniers (cursus ecologisch tuinieren, begeleiding in de tuin) en nazorg voor de tuiniers.

Uit de praktijk blijkt dat na twee teeltseizoenen een groep tuiniers voldoende stevig op haar benen staat om zonder begeleiding verder te kunnen. Eind 2014 waren er in 12 Limburgse gemeenten ecologische samentuinen gerealiseerd.

.
Samentuinen

(C) Foto: Velt

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid