Het is maart en we werden al verwend met heerlijk zonnige dagen. Een gure wind maakt het soms nog wel wat koud, maar de lente kriebelt al behoorlijk. Volgende week gaat ook de zomertijd van start en kunnen we uitkijken naar lange zomeravonden. Maar eerst nog even genieten van het voorjaarszonnetje!

Verwijder groene aanslag op je terras

Tijdens een lange natte winter gaan hier en daar mos en algen groeien op de bestrating. De oorzaak van groene aanslag is een combinatie van schaduw, vocht en een ruwe ondergrond. In de winter is er minder zon en met de lage zon is er meer schaduw in de tuin.

Nu het droger wordt en de zon vaker schijnt, kun je die groene aanslag verwijderen door te borstelen met (scherp) zand. Ook stevig schrobben met heet water doet de algen verdwijnen.

Vaak wordt een hogedrukspuit gebruikt tegen groene aanslag, maar het resultaat is maar van korte duur. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt de structuur van de bestrating aangetast. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer waardoor mossen en algen juist veel meer kans krijgen.


Ga op zoek naar kale plekjes

De voorjaarsbollen zorgen nu voor een prachtig kleurenspectakel: krokussen en narcissen bloeien volop. Sneeuwroem, sterhyacint en tulp verschijnen ook heel voorzichtig. Ligt jouw tuin er nog eerder kaal en somber bij? Inventariseer dan nu de plekjes waar nog ruimte is voor bollen.

Denk ook aan de plekken waar nu de zon nog schijnt, maar waar in de zomer schaduw is door bomen of struiken die in blad staan. Dat zijn geschikte plaatsen voor verwilderingsbollen. Ook enkele krokussenveldjes in het gazon is een leuk zicht. Maak een lijstje met plekken en soorten en bewaar dit tot oktober. Dan kun je de bollen (in rust) kopen en meteen in je tuin zetten.


Verwen je plantenborder

Maart is ook de goede tijd om de plantenborders ‘op te ruimen’. Let wel: het mag niet te koud meer zijn en ’s nachts niet vriezen. Knip oude stengels kort boven de grond af om plaats te maken voor de nieuwe groei. Je kunt ze op de composthoop gooien, maar het is nog gemakkelijker om ze ter plaatse in kleine stukjes te knippen en op de bodem te laten liggen. Daar vormen ze een natuurlijke bedekking en uiteindelijk worden het nieuwe voedingsstoffen voor je planten.  Geen ‘afval’ om op te ruimen dus en alles wordt hergebruikt.


Geniet van opkomende bloemen

Hoe kaal de bomen ook nog zijn, geniet van een zonnige lentedag om al eens een rondje door je tuin te lopen. Ga op verkenning en je zal verrast zijn door de eerste, nog voorzichtige  groei van de vaste planten. Bekijk de knoppen van bomen en struiken eens van dichtbij: ze worden iedere dag dikker en vertonen hier en daar al wat kleur. Maak regelmatig een foto, zo kan je achteraf de ontwikkeling mooi volgen. Zoek een beschut, maar zonnig hoekje op en werk je tuindagboek bij, maar vooral: geniet!

(C) Foto: Pixabay (Antranias)