Je bent hier:

Slakkenalarm: wat doe je tegen slakken in de (moes)tuin?

Slakkenalarm: wat doe je tegen slakken in de (moes)tuin?

Antwerpen, 27 mei 2015. Vervelend en haast onvermijdelijk: slakken in de (moes)tuin. Elk jaar opnieuw duiken deze weekdieren weer massaal op. Maar wat doe je ertegen? Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, geeft 5 ecologische tips tegen slakken. Zo kun je heel gemakkelijk je groenten en andere planten beschermen. www.velt.nu/slakken

 1. Plaats hindernissen waar slakken niet overheen kunnen. Denk aan fijngemaakte eierschalen en schelpen, cacaodoppen, hennepstrooisel en koffieprut. Je kunt je groenten en andere planten ook beschermen door er een scherpe plastieken rand rond te plaatsen, zoals een plastic fles.
 2. Zorg voor je bodem. Slakken kunnen zich moeilijk verplaatsen op droge grond. Door herhaaldelijk oppervlakkig te schoffelen, droogt het bovenste laagje van je grond uit. Je kunt ook je bodem bedekken met een laagje droog, fijn grasmaaisel: dat beschermt je bodem en weert slakken.
 3. Laat kippen in de tuin werken: tijdelijk (de hele winter) en/of plaatselijk (in een verplaatsbare ren). Houd er wel rekening mee dat kippen dikke slakken grondig beu raken en sommige kippen zelfs helemaal geen slakken lusten. Eenden kunnen naar verluidt wel eindeloos slakken blijven eten.
 4. Lok slakken met bruin bier. Graaf een bekertje in de grond – waarbij de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond – en vul dit met bruin bier. Plaats vervolgens een afdakje boven deze beker, zodat het er niet in kan regenen. De slakken komen af op de geur van het drankje (ze weten wel waarom!), willen er van drinken en vallen er in.
 5. Vang slakken met de hand. ’s Avonds – met de zaklamp in de hand – of bij vochtig weer is het heel gemakkelijk om slakken te spotten in de tuin. Deze slakken kun je verplaatsen naar een wild stukje grond in de buurt, maar wel ver genoeg zodat ze niet meteen terugkeren. Je kunt ze ook voeren aan je kippen of eenden.

Wat doe je tegen slakken?

Meer tips tijdens Velt-ecotuindagen

Ontdek nog meer ecologische tips tegen slakken tijdens de Velt-ecotuindagen van 6 en 7 juni. Meer dan 160 gepassioneerde tuiniers uit Vlaanderen en Nederland vertellen met plezier over hun inspirerende aanpak waarmee je zelf op een pientere en gezonde manier kunt (gaan) tuinieren. De bloemenpracht en rijke groente- en fruitoogsten die deze tuiniers kunnen voorleggen, illustreren dat tuinieren zonder chemische hulpmiddelen ook kan, als je maar wilt luisteren en kijken naar de natuur.

Elke Velt-ecotuin heeft bovendien zijn eigen verhaal. Van tomatenspecialist tot bloemenliefhebber, van stadstuin tot groendomein, elke tuinliefhebber komt wel ergens aan zijn trekken. Ontdek het volledige aanbod van de Velt-ecotuindagen en stippel je parcours uit op http://www.velt.nu/ecotuindagen.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

 • Koen Van den Broeck (Communicatieverantwoordelijke – Velt): [email protected] of 0497 31 51 47

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

 • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
 • Leuk welkomstpakket
 • Korting op boeken van Velt
 • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
 • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
 • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
 • Toegang tot het online Seizoenen-archief
 • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen