Een jaar lang brengt Sarah De Hert de tien stappen naar een ecologische keuken op een toegankelijke en lekkere manier in de praktijk. In elk nummer van ons magazine Seizoenen zetten we daarbij een of twee van die stappen kort in de kijker. Hieronder vind je bij elke stap als extraatje onze favoriete tips. Inspiratie genoeg om zelf aan de slag te gaan.

1. Vers van hier

 1. Haal je wekelijkse portie groenten bij een korteketeninitiatief: zelfoogstveld, groentenpakket, lokale groenteboer, boerenmarkt, … Deze groenten zijn meteen ook grotendeels seizoensgebonden én als je meteen voor bio gaat, zit je helemaal goed. Sommige initiatieven bieden ook andere lokale producten aan zoals brood, zuivel en vlees. 
   
 2. Check in de winkel steeds de herkomst van je groenten en fruit. Dat staat verplicht vermeld op de verpakking. Kies voor groenten en fruit die zo een kort mogelijke afstand hebben afgelegd. Koop geen groenten of fruit die met het vliegtuig zijn vervoerd. Ze hebben een enorme ecologische voetafdruk. Het gaat om kwetsbare groenten en fruit die lange afstanden hebben afgelegd zoals boontjes, tropisch fruit, avocado’s.
   
 3. In de winter en vroege lente is er weinig lokaal fruit voorhanden. Vul dan aan met fairtradebananen en citrusvruchten uit Zuid-Europa om je dagelijkse portie vitamines aan te vullen. Je kunt ook zomerfruit zoals bessen en steenfruit invriezen en het in de winter verwerken in smoothies of andere gerechten waarbij je het fruit niet opwarmt zodat de vitamines bewaard blijven.
   
 4. Ben je dol op de Thaise, Afrikaanse of Mexicaanse keuken? Kijk eens of je de exotische ingrediënten in een favoriet gerecht kan vervangen door lokale. Van broccolistelen, boontjes of erwtjes maak je een heerlijke guacamole en met een lekker sappige peer maak je minstens een even lekkere smoothiebowl als met een mango.
   
 5. Natuurlijk niks lokaler dan je eigen groenten en fruit kweken. Dat kan in een eigen moestuin of pottentuin maar ook in een samentuin in je buurt. De lokale Velt-afdelingen organiseren regelmatig cursussen ecologisch tuinieren. Check hier of er een doorgaat in je buurt

2. Elk seizoen weer anders

 1. De meeste groenten- en fruitsoorten in ons land zijn seizoensgebonden. Koop je ze buiten hun oogstseizoen, dan kosten ze meestal heel wat energie: ze leggen veel kilometers af of ze worden geteeld in verwarmde serres. Hanteer daarom onze seizoenskalender om te weten wanneer jouw groenten en fruit oogstrijp zijn. Hierin vind je groenten en fruit die onder onze klimaatomstandigheden in open lucht kunnen worden geteeld. Handig om de groentekalender aan de koel- of keukenkast te hangen. Op deze manier kun je altijd bekijken welke groenten/fruit je wanneer eet in België. Of ga meteen voor de boodschappentas van Velt. Zo heb je de seizoenen altijd bij de hand als je je groenten koopt.

 1. Wie zegt er nu neen tegen een stuk sappige pizza of een kom dampende pasta? We eten deze populaire gerechten het hele jaar door maar waar we niet stil bij staan is dat deze gerechten hoofdzakelijk gemaakt worden met zomergroenten zoals paprika, courgette en tomaat. Nochtans kan het makkelijk anders. Herfst- en wintergroenten zijn minstens even pasta- en pizzavriendelijk.  Ga dus de uitdaging aan en maak elk seizoen een pasta en/of pizza met seizoensgroenten. Zo geniet je niet alleen van je favoriete comfortfood maar leert ook nieuwe smaken kennen en appreciëren. Inspiratie vind je op de Pinterestpagina van Keukenpraatjes. 
   
 2. Onbekend is onbemind. Als je nieuwe smaken leert kennen, is dat even wennen. Doorzetten is dan de boodschap maar dat hoeft natuurlijk geen marteling te zijn. Herfst- en wintergroenten zoals raapjes, rammenas en schorseneer kunnen je misschien afschrikken maar geef het daarom niet meteen op. Je kan deze groenten op zoveel meer manieren klaarmaken dan je denkt.  Wat dacht je van schorsenerenchips, carpaccio van rammenas en pompelmoes of een rapensoep met mierikswortel. Denk gerust wat out of the box en speel met smaakmakers en bereidingswijzen om vertrouwd te raken met  je nieuwe vrienden. Je wordt er nadien ook echt voor beloond want je eetpatroon wordt gevarieerder en dus gezonder. 
   
 3. Kiezen voor seizoensgroenten is niet alleen lekker en gezond maar ook nog eens goed voor je portemonnee! Over het algemeen zijn seizoensgroenten goedkoper in hun seizoen omdat ze dan minder energie vragen of niet over een lange afstand getransporteerd moeten worden. Profiteer daar dus van!
   
 4. Niet alleen groenten en fruit zijn seizoensgebonden, ook vis en wild vlees zijn dat. Eet geen vis in het paarseizoen maar wacht tot na de voortplanting. Www.goedevis.nl zet je aardig op weg om een goede keuze te maken. Het wildseizoen valt samen met de herfst omdat de populatie dan het grootst is. Voor vlees van gedomesticeerd vee is dat helaas niet langer het geval door de industrialisering van de veeteelt. De groeiperiode wordt steeds korter gehouden en men kweekt het hele jaar door. Zelf bewust minder vlees eten is dan de boodschap.